2-3 łyżkimleka(lub troszkę więcej - do konsystencji)
50gkandyzowanej skórki pomarańczowej
Instrukcja
Jak zrobić szpinakową babkę krok po kroku
Rozmrożony i odsączony szpinak (albo świeży) zmiksuj z sokiem z cytryny i olejem.
150 g szpinaku, 5 łyżek soku z cytryny, 100 ml oleju
Jajka ubij z cukrem na puszystą masę.
3 jajka, 100 g cukru
Dodaj do nich zmiksowany szpinak i krótko wymieszaj.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj porcjami do ciasta - krótko zmiksuj (ciasto będzie dość gęste - aby utrzymać orzechy - ale jeśli wydaje ci się za bardzo gęste, do możesz dodać do niego trochę mleka).
300 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na koniec dodaj posiekane orzechy oraz skórkę pomarańczową i wymieszaj łyżką.
80 g orzechów włoskich, 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Przełóż ciasto do formy keksowej o długości około 30 cm.
Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) przez około 45-50 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjmij z formy i ostudź.
Przygotuj lukier - cukier puder wymieszaj z kilkoma łyżkami mleka i polej nim ciasto.