Włóż do garnka, zalej wodą tak aby były całe przykryte, a następnie dociśnij żaroodpornym talerzykiem lub kubkiem. Gotuj przez około godzinę, aż będą miękkie.
Postaw na trochę do przestudzenia, a następnie zmiksuj na mus.
Zmiksuj jajka z cukrem na puszystą masę.
3 jajka, 100 g cukru trzcinowego
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz zmielonymi migdałami.
150 g mielonych migdałów, 80 g mąki pełnoziarnistej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodaj zmiksowane pomarańcze do jajek i zmiksuj.
Wsyp mąkę i zmiksuj.
Przelej ciasto do formy do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Piecz w 180 stopniach (tryb góra dół) przez około 30 minut - do suchego patyczka.
W tym czasie przygotuj syrop.
Jak zrobić syrop pomarańczowy do ciasta
W garnku zagotuj sok z cukrem i laskami cynamonu - gotuj przez około 20 minut - aby się lekko zredukował.
500 ml soku pomarańczowego, 2 kawałki cynamonu, 50 g cukru trzcinowego
Ciasto zaraz po upieczeniu polej mniej więcej połową syropu, posyp płatkami migdałów i odstaw do wystudzenia.