Sodę i proszek do pieczenia rozpuść w łyżeczce wody.
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka wody
Do masy maślanej dodaj jajko i żółtko - krótko zmiksuj.
Mąkę wymieszaj z mlekiem w proszku oraz solą.
300 g mąki pszennej, 75 g pełnego mleka w proszku, 1/4 łyżeczki soli
Wsyp mąkę oraz dodaj rozpuszczoną sodę w proszkiem - krótko zmiksuj.
Wsyp posiekaną czekoladę oraz posiekane orzechy - wymieszaj łyżką.
200 g czekolady, 120 g orzechów
Dwie duże blachy wyłóż papierem do pieczenia.
Nabieraj łyżeczką porcje ciasta i tocz w rękach kulki wielkości mniej więcej piłeczki pingpongowej.
Układaj ciastka na blaszce zachowując ostępy między nimi.
Piecz w 160 stopniach (tryb termoobieg) przez około 15-16 minut - po około 10 minutach możesz zamienić blachy miejscami, aby ciastka były bardziej równomiernie upieczone.