Dynię wymieszaj z jogurtem naturalnym i olejem - dodaj do miski z mąką.
150 g puree z dyni, 100 g jogurtu naturalnego, 50 ml oleju
Drożdże rozkrusz, dodaj cukier i trochę wody - rozmieszaj.
15 g drożdży, 1 łyżeczka cukru
Do mąki dodaj sól oraz rozczyn drożdżowy.
450 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki soli
Dodaj pestki dyni - jeśli używasz.
1 garść pestek dyni
Wlej około połowę pozostałej wody i zacznij wyrabiać ciasto (jeśli twój jogurt jest rzadki i masz rzadsze puree z dyni, to na razie nie dodawaj wody, tylko zacznij wyrabiać ciasto, a wodę dodaj gdy ciasto będzie zbyt gęste - wodę dolewaj porcjami).
100- 200 ml wody
Jeśli ciasto jest za gęste to dodaj więcej wody, a jeśli zbyt rzadkie to dodaj trochę więcej mąki.
Misę z ciastem przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę - do wyrośnięcia.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (tryb góra/dół) i wstaw do niego żaroodporny garnek (razem z pokrywką).
Wyrośnięte ciasto wyjmij na blat posypany mąką i krótko zagnieć - w razie potrzeby podsyp więcej mąki.
Uformuj bochenek i ułóż go na papierze do pieczenia, przykryj ściereczką - pozostaw tak na około pół godziny.
Ostrożnie zdejmij pokrywkę z garnka, zbierz rogi papieru do pieczenia tak aby móc przenieść chleb.
Ostrożnie umieść go w garnku razem z papierem, przykryj pokrywką i piecz tak przez 30 minut.
Po tym czasie ostrożnie zdejmij pokrywkę i podpiecz chleb przez kolejne 15 minut.
Po upieczeniu wyjmij razem z papierem z garnka i odstaw do wystudzenia.
Film
Notatki
Jeśli nie pieczesz chleba w garnku, to piecz go 45 minut w 200 stopniach (tryb góra/dół) w zwykłej foremce żaroodpornej. Jeśli chcesz, aby miał bardziej chrupiącą skórkę, to na dnie piekarnika postaw naczynie napełnione wodą :)