Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Składniki odżywcze
Smaller
Normal
Larger
Oponki z borówkami przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne pieczone lekko cytrynowe oponki z borówkami.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
15
minut
minut
Czas wykonania
24
minut
minut
Czas całkowity
39
minut
minut
Danie
Ciasteczka
,
Deser
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
,
Kuchnia angielska
Porcje
14
Kalorie
240
kcal
Składniki
składniki na pieczone oponki z borówkami
100
g
tłuszczu
(- użyłam rozpuszczony olej kokosowy, może też być masło, lub zwykły olej)
150
g
cukru
((3/4 szklanki) )
2
jajka
( - użyłam rozmiar L)
skórka starta z połowy cytryny
1
szklanka
maślanki
(- 250 ml)
350
g
mąki pszennej
((2 i 1/3 szklanki) )
1,5
łyżeczki
proszku do pieczenia
1/4
łyżeczki
sody oczyszczonej
1
szklanka
borówek
( - około 160 g)
Instrukcja
Jak zrobić pieczone oponki z borówkami
W jednej misce zmieszaj razem mokre składniki - olej, maślankę oraz jajka.
100 g tłuszczu,
1 szklanka maślanki,
2 jajka
W drugiej misce wymieszaj razem mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oraz skórkę z cytryny.
150 g cukru,
350 g mąki pszennej,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
skórka starta z połowy cytryny
Wlej mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj.
Wsyp do ciasta borówki i delikatnie wymieszaj.
1 szklanka borówek
Nakładaj ciasto do foremek na oponki.
Piecz w 220 stopniach (tryb góra/dół) przez około 7-8 minut.
Upieczone oponki delikatnie wyjmij i odstaw do wystudzenia.
Ja piekłam oponki partiami (mam foremkę na 6 oponek).
Możesz ostudzone oponki polać lukrem - wystarczy około szklankę cukru pudru wymieszać z kilkoma łyżkami mleka.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Składniki Odżywcze
Serving:
1
sztuka
Kalorie:
240
kcal
Weglowodany:
39
g
Białko:
4
g
Tłuszcz:
7
g
Słowa kluczowe
cytrynowe donuty z borówkami, cytrynowe oponki, pieczone oponki
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!