Posmaruj marynatą z każdej strony, zawiń w folię i schowaj do lodówki na przynajmniej 4 godziny - tak aby przeszedł smakiem marynaty.
Ustaw piekarnik na 180 stopni (tryb pieczenia grill oraz termoobieg, jeśli nie masz grilla, to termoobieg).
Wstaw kurczaka w naczyniu żaroodpornym na środkową półkę i piecz około 1,5-2 godziny (mniej więcej w połowie pieczenia obróć kurczaka na drugą stronę).
W międzyczasie przygotuj warzywa - obierz je i pokrój na mniejsze kawałki.
Ziemniaki wymieszaj z olejem - możesz dodać do oleju trochę soli oraz czarnego pieprzu.
ziemniaki
Marchewkę i cukinię wymieszaj z olejem zmieszanym z miodem i przyprawami.
marchewka, cukinia, około 2 łyżki oleju, sól i pieprz oraz tymianek
Wyłóż warzywa na dużą blachę do pieczenia i wstaw do kurczaka po około 40 minutach jego pieczenia.
Pomidorki dodaj pod koniec pieczenia bezpośrednio do formy z pieczonym kurczakiem.
pomidorki koktajlowe
Gotowego kurczaka wyjmij z piekarnika, daj mu "odetchnąć" około 5 minut zanim zaczniesz go kroić.