Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Nutrition Label
–
+
servings
Ciasto z gruszkami i mascarpone
Wypieki Beaty
Przepis na proste i pełne owoców ciasto z gruszkami i mascarpone.
4.23
z
18
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
Czas wykonania
50
minut
Czas całkowity
1
godz
20
minut
Danie
Ciasta
Porcje
16
Kalorie
213
kcal
Wyposażenie
Przepis na formę o wielkości około 24 cm średnicy.
Składniki
3-4
gruszki
- moje po obraniu miały 700 g
3
jajka
- użyłam rozmiar L
150
g
cukru
(3/4 szklanki)
250
g
serka mascarpone
- w temperaturze pokojowej
2,5
łyżki
oleju
225
g
mąki pszennej
(1,5 szklanki)
60
g
mąki ziemniaczanej
(niecała 1/3 szklanki)
1,5
łyżeczki
proszku do pieczenia
olejek migdałowy
opcjonalnie - lubię go w połączeniu z gruszkami :)
Instrukcja
Spód tortownicy o średnicy około 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a boki pozostaw czyste.
Mniej więcej połowę gruszek pokrój w kostkę, a resztę w plasterki.
Jajka zmiksuj z cukrem na gęstą i puszystą masę.
Dodaj olej i zmiksuj.
Obydwie mąki i proszek do pieczenia przesiej przez sito.
Do masy jajecznej dodaj po łyżce mascarpone i miksuj na niższych obrotach.
Gdy się serek dobrze połączy wsyp powoli mąkę i delikatnie zmiksuj - możesz też dać teraz olejek zapachowy.
Wyłącz mikser, wsyp gruszki pokrojone w kostkę i wymieszaj.
Przełóż ciasto do foremki, wyrównaj, a na wierzchu ułóż gruszki pokrojone w plasterki.
Piecz w 160 stopniach (termoobieg) przez około 40-50 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Składniki Odżywcze
Serving:
100
g
Kalorie:
213
kcal
Weglowodany:
30
g
Białko:
4
g
Tłuszcz:
9
g
Błonnik:
1
g
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!