Przepis na pyszne i wilgotne ciasto marchewkowe z orzechami, rodzynkami i kremem twarożkowym z białą czekoladą. To ciasto pieczone w foremce keksowej, więc na mniejszą ilość porcji - będzie idealne dla kilku osób. Koniecznie podajcie go z moim obłędnym kremem twarożkowym i z kubkiem gorącej rozgrzewającej herbaty.
100gczekolady(białej lub karmelowej - użyłam karmelową)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto marchewkowe
Zmiksuj olej z cukrem, w trakcie dodaj jajka i miksuj, aż masa lekko zgęstnieje.
250 ml oleju, 225 g cukru, 3 jajka
Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia, cynamonem i gałką.
225 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
Dodaj mąkę porcjami do masy jajecznej i krótko zmiksuj.
Dodaj do ciasta rodzynki (jeśli są bardzo suche możesz je wcześniej zalać gorącą wodą i poczekać aż lekko napęcznieją),posiekane orzechy oraz tartą marchewkę - wymieszaj wszystko dokładnie łyżką.
100 g rodzynek, 100 g orzechów laskowych, 250 g marchewki
Przełóż ciasto do foremki keksowej o długości około 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 70-80 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź.
Jak zrobić krem twarożkowy do marchewkowego ciasta
Aby przygotować krem czekoladę połam na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej (do małego garnka wlej wodę do wysokości około 1-2 cm i zacznij ją gotować, na garnku postaw szklanką żaroodporną lub metalową miskę, włóż czekoladę i czekaj aż się rozpuści - dokładnie wymieszaj).
100 g czekolady
Serek mascarpone lekko zmiksuj, dodaj rozpuszczoną czekoladę i energicznie zmiksuj.