Drożdże rozkrusz, dodaj cukier - wymieszaj aż drożdże się rozpuszczą - dodaj ciepłą wodę - wymieszaj i odstaw na około 15 minut.
15 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 160 ml ciepłej wody
W dużej misce umieść 450 g mąki, puree z dyni, syrop klonowy i sól.
220 g puree z dyni, 450-500 g mąki pszennej, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka syropu klonowego
Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto.
Miskę z ciastem przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.
Po godzinie ponownie krótko zagnieć.
Blat posyp mąką, wyjmij ciasto i jeśli jest mocno lepkie zagnieć krótko z dodatkową mąką (moje puree było dość wilgotne i musiałam dodać trochę więcej mąki).
Ciasto uformuj w kulę, ostrym nożem przekrój na ćwiartki, a następnie na ósemki.
Każdy kawałek uformuj w kulę, a następnie obwiń sznurkiem, tak aby utworzyć kształt dyni (moje sznurki miały długość około 75 cm i były takie akurat).
Bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzej do 170 stopni (termoobieg).
Bułeczki możesz przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem, aby były bardziej rumiane.
Piecz bułki przez około 20 minut.
Po upieczeniu ostudź, a następnie przetnij nożyczkami sznurek i ostrożnie go wyciągnij - tak aby nie rozerwać bułeczek.