5-6łyżekmleka(roślinnego (opcjonalnie zwykłego, jeśli nie będzie jedzone przez wegan))
dodatkowo - kolorowe posypki
Instrukcja
Jak zrobić czekoladowe ciasto Wacky cake
Zmieszaj razem wszystkie suche składniki ciasta.
450 g mąki pszennej, 400 g cukru, 75 g gorzkiego kakao, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżeczka soli
Dodaj mokre składniki (nie trzeba ich wcześniej oddzielnie mieszać) i wymieszaj wszystko dokładnie łyżką lub rózgą.
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, 2 łyżki octu, 0,5 szklanki oleju, 2 szklanki wody
Przelej ciasto do formy o wielkości około 20/30 cm (ja ją wysmarowałam tłuszczem i wysypałam mąką).
Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 35-40 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeni ostudź.
Aby przygotować lukier zmieszaj razem cukier puder i gorzkie kakao, dodaj rozpuszczony lub bardzo miękki olej kokosowy lub margarynę, dodaj 2-3 łyżki mleka i dokładnie wymieszaj.
150 g cukru pudru, 30 g gorzkiego kakao, 50 g oleju kokosowego, 5-6 łyżek mleka
Jeśli lukier jest za gęsty, to dodaj więcej mleka.
Posmaruj lukrem wierzch ciasta, a na koniec posyp kolorową posypką.