Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Nutrition Label
–
+
servings
Kurczak z suszonymi pomidorami
Wypieki Beaty
Pyszny kurczak na obiad w stylu włoskim - piersi z kurczaka w sosie z cebuli i suszonych pomidorów.
5
z
5
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
15
minut
Czas wykonania
35
minut
Czas całkowity
50
minut
Danie
Obiad
Kuchnia
Kuchnia włoska
Porcje
3
Kalorie
243
kcal
Składniki
500
g
piersi z kurczaka
1
szklanka
rosołu
lub bulionu (opcjonalnie woda)
1
cebula
mała - użyłam szalotkę
2
ząbki
czosnku
3
łyżki
śmietany kremówki
1
czubata łyżka
suszonych pomidorów
pokrojonych (użyłam susz)
1-2
łyżki
świeżej bazylii
posiekanej
sól i pieprz
do smaku
0,5
łyżeczki
chilli
Instrukcja
Piersi z kurczaka posól i popieprz z obydwu stron (ja je dodatkowo podzieliłam na połowy).
Na patelni rozgrzej trochę tłuszczu, obsmaż piersi z obydwu stron, a następnie zdejmij.
Włóż na patelnię posiekaną cebulę oraz wyciśnięty przez praskę czosnek - krótko podsmaż.
Wlej bulion, dodaj chilli, suszone pomidory (jeśli masz je w plastrach, to najpierw drobno je posiekaj) i posiekaną bazylię - krótko podgrzej.
Dodaj śmietanę kremówkę i wymieszaj.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Dodaj piersi z kurczaka, chwilę zagrzej.
Przełóż patelnię do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i podpiecz całość przez około 15-20 minut.
Podawaj na ciepło.
Składniki Odżywcze
Serving:
1
porcja
Kalorie:
243
kcal
Weglowodany:
3.6
g
Białko:
37
g
Tłuszcz:
7.6
g
Błonnik:
0.4
g
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!