Jak zrobić czekoladowe oponki pieczone w piekarniku
W jednej misce zmieszaj razem suche składniki.
120 g mąki pszennej, 30 g gorzkiego kakao, 50 g cukru, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
W drugiej misce zmieszaj mokre składniki.
130 g maślanki, 1 jajko, 1 łyżka oleju
Połącz mokre składniki z suchymi i wymieszaj.
Nałóż ciasto do foremki na donuty - albo go foremek do babeczek (takich z kominem).
Piecz w 210 stopniach (góra/dół) przez około 10 minut - do suchego patyczka.
Jak zrobić krem z masła orzechowego
Masło orzechowe podgrzej, aby zrobiło się lekko płynne, dodaj do niego śmietanę kremówkę oraz cukier puder - wymieszaj - jeśli krem jest zbyt gęsty to dodaj więcej kremówki.
100 g masła orzechowego, 50-100 g śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru
Ostudzone donuty posmaruj kremem, a wierzch posyp posiekanymi orzeszkami ziemnymi.