Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Nutrition Label
–
+
servings
Spaghetti z groszkiem zielonym
Wypieki Beaty
Pyszny makaron z zielonym groszkiem i szynką idealny na obiad lub lunch.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
15
minut
Czas wykonania
15
minut
Czas całkowity
30
minut
Danie
Obiad
Kuchnia
Kuchnia włoska
Porcje
4
Kalorie
470
kcal
Składniki
300
g
makaronu tagiatelle
250
ml
śmietanki
12% do zup i sosów
około 300
g
zielonego groszku
- może być mrożony
2
ząbki
czosnku
8
kawałków
prosciutto
lub innej szynki
parmezan
do podania
Instrukcja
Makaron ugotuj wg informacji na opakowaniu - po ugotowaniu zostaw około pół szklanki wody z gotowania.
300 g makaronu tagiatelle
Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i krótko go podsmaż.
2 ząbki czosnku
Włóż na patelnię groszek - nie musisz go wcześniej rozmrażać - i chwilę go podsmaż.
około 300 g zielonego groszku
Wlej śmietankę i gotuj na średnim ogniu, aż groszek zmięknie - wtedy lekko go rozgnieć spodnią stroną łyżki.
250 ml śmietanki
Posól i popieprz sos do smaku.
Dodaj do sosu makaron i wymieszaj - jeśli sos jest za gęsty, to dodaj do niego trochę odlanej wody z gotowania.
Nałóż makaron na talerze, a na wierzchu ułóż lekko porwane plasterki prosciutto.
8 kawałków prosciutto
Na koniec posyp spaghetti tartym parmezanem (możesz też położyć kilka listków mięty).
parmezan
Składniki Odżywcze
Serving:
1
porcja
Kalorie:
470
kcal
Weglowodany:
69.5
g
Białko:
19
g
Tłuszcz:
12.3
g
Błonnik:
4.5
g
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!