Jak zrobić torcik bezowy z jagodami i białą czekoladą
Do białek dodaj sól i miksuj, aż białka się spienią.
6 białek, 1 szczypta soli
Dodawaj po trochu cukier do białek i miksuj, aż cały cukier się rozpuści - pocierając pianę z białek między palcami nie będziecie czuć kryształków cukru - piana ma być gęsta, biała i lśniąca.
300 g cukru
Dodaj teraz ocet i mąkę ziemniaczaną i krótko zmiksuj.
1 łyżeczka octu, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Na papierze do pieczenia odrysuj trzy małe talerzyki - ja zrobiłam to na dwóch blachach, bo się inaczej nie mieściły.
Rogi blach posmaruj odrobiną bezy i przyklej do niej papier do pieczenia - dzięki temu nie będzie "fruwał" w trakcie pieczenia i nie będzie przyklejał się do boków bez.
Piecz blaty jednocześnie na termoobiegu i temperaturze 110 stopni - piecz około 1,5 godziny, po tym czasie wyłącz piekarnik, a bezy zostaw zamknięte w środku.
Wyjmij je dopiero jak piekarnik zupełnie ostygnie, albo nawet zostaw je w środku na całą noc.
Śmietanę kremówkę podgrzej w garnku, dodaj do niej połamaną białą czekoladę i wymieszaj aby się dobrze rozpuściła.
500 ml śmietany kremówki, 100 g białej czekolady
Krem ostudź, a następnie schłodź w lodówce przez kilka godzin - a najlepiej przez noc.
Schłodzoną krem ubij na sztywno mikserem.
Blaty bezowe smaruj kremem, a na krem wyłóż jagody, na koniec możesz dodać trochę startej skórki z cytryny (ja dodałam jeszcze trochę marakui).
jagody
Jeśli torcik postoi kilka godzin w lodówce, to będzie dużo łatwiej go kroić, a beza nie będzie się łamać w trakcie krojenia.