0,5litramleka((może też być mleko roślinne, a w ostateczności woda))
1litrbulionu warzywnego (lub wody)
sól, pieprz i gałka muszkatołowa( do smaku)
Instrukcja
Jak zrobić zupę krem z pietruszki krok po kroku
Pietruszkę obierz i pokrój w kostkę - może być grubsza.
750 g korzenia pietruszki
W garnku z grubym dnem rozpuść masło i delikatnie go posól, dodaj pietruszkę i smaż na małym ogniu przez około 15-20 minut - aż pietruszka nabierze delikatnie brązowego koloru i zacznie słodko pachnieć.
2-3 łyżki masła
Po tym czasie wlej mleko i gotuj pietruszkę na małym ogniu aż zmięknie - zależnie od wielkości kostki zajmie to około 20 minut.
0,5 litra mleka
Gdy pietruszka będzie miękka dodaj do garnka litr bulionu warzywnego i całość zagotuj.
1 litr bulionu warzywnego
Zupę zmiksuj dokładnie w mikserze kielichowym, albo ręcznym blenderem.
Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.