W kąpieli wodnej (miska umieszczona nad garnkiem z gotującą się wodą) rozpuść twaróg, śmietanę kremówkę i cukier - wymieszaj do połączenia składników, a następnie ostudź masę.
250 g twarogu, 220 ml śmietany kremówki, 40 g cukru
Do masy twarogowej dodaj skórkę startą z pomarańczy, wanilię oraz żółtka - zmiksuj.
1 łyżeczka wanilii, skórka, 6 żółtek
Mąkę przesiej przez sito razem ze skrobią a następnie dodaj do masy twarogowej i zmiksuj do połączenia składników.
80 g mąki pszennej, 60 g skrobi ziemniaczanej
Piekarnik nagrzej do 180 stopni (góra/dół), a w tym czasie zmiksuj białka z cukrem na puszystą, gęstą, ale ciągle elastyczną pianę - nie miksuj za długo, pod koniec dodaj ocet lub sok z cytryny.
6 białek, 100 g cukru, 0,5 łyżeczki octu
W trakcie miksowania zagotuj również czajnik wody (sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej).
Zmiksowane białka dodaj w dwóch - trzech porcjach do masy twarogowej i delikatnie wymieszaj.
Formę do pieczenia o średnicy minimum 22 cm (użyłam formę do pieczenia w kształcie połowy piłki) wysmaruj grubo masłem, a następnie wysyp cukrem kryształem.
masło, cukier
Pomarańczę po starciu skórki pokrój w plastry i wyłóż nimi foremkę - ja wyłożyłam dno i boki, jeśli masz prostą formę, to wyłóż tylko dno.
1-2 pomarańcze
Przelej masę sernikową do foremki.
Włóż ciasto do piekarnika i postaw w drugiej większej formie (jeśli używasz formę z odpinanym brzegiem, bo musisz ją dodatkowo zabezpieczyć kilkoma warstwami folii aluminiowej - owiń nią formę od spodu i z boków, tak aby woda nie przedostała się do ciasta).
Wlej gorącą wodę do większej formy, obniż temperaturę piekarnika do 150 stopni (góra/dół) i piecz ciasto przez 50 minut.
Po tym czasie obniż temperaturę do 140 stopni i piecz przez kolejne 30-40 minut - ciasto ma być ładnie rumiane, a po lekkim naciśnięciu na środek ciasto ma sprężynować - możesz też sprawdzić patyczkiem, czy ciasto w środku nie jest jeszcze mokre.
Jeśli ciasto jest już upieczone, to wyłącz piekarnik, uchyl lekko drzwiczki i pozostaw sernik w środku na kolejne 20 minut.
Po tym czasie delikatnie przełóż ciasto na kratkę górną częścią do dołu.
Pozostaw do wystudzenia.
Nie musisz ciasta schładzać w lodówce przed podaniem.