150gmalin (lub owoców leśnych - świeżych lub mrożonych)
czekolada(opcjonalnie - trochę do posypania wierzchu)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto blondie z białą czekoladą krok po kroku
W większym garnku rozpuść masło, dodaj posiekaną czekoladę i zamieszaj aż się rozpuści.
110 g masła, 200 g białej czekolady
Dodaj cukier i wymieszaj - lekko ostudź.
100 g cukru
Do garnka z czekoladą dodaj mąkę, sól i jajka - wymieszaj wszystko łyżką.
190 g mąki pszennej, 1 szczypta soli, 3 duże jajka
Przełóż masę do foremki o wielkości 24/24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzchu ułóż owoce i lekko je wciśnij w ciasto.
150 g malin
Możesz też wierzch posypać posiekaną białą czekoladą albo pastylkami.
czekolada
Piecz w 180 stopniach (góra-dół) przez około 20 minut - aż ciasto będzie lekko rumiane.
Po upieczeniu możesz podać na ciepło z lodami, albo z sosem waniliowym i owocami.
Jeśli ciasto będziesz przechowywać w lodówce, to lekko stwardnieje, wtedy przed podaniem potrzymaj go w temperaturze pokojowej przez przynajmniej pół godziny, aby zmiękło.