15mllikieru amaretto((opcjonalnie kilka kropli aromatu migdałowego))
Instrukcja
Jak zrobić ciasteczka amaretti
Białka zmiksuj aż będą sztywne i puszyste.
2 białka
Cukier zmieszaj w misce razem z mielonymi migdałami.
175 g cukru, 175 g migdałów
Dodaj do cukru i migdałów zmiksowane białka i delikatnie wymieszaj łyżką.
Dodaj likier i wymieszaj.
15 ml likieru amaretto
Małą łyżeczką, albo za pomocą worka cukierniczego nakładaj małe porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia - zostaw około 2 cm wolnej przestrzeni wokół każdego ciastka, bo będą się rozlewać w trakcie pieczenia.
Ciastka amaretti piecz od razu (w przeciwieństwie do makaroników) w piekarniku nagrzanym do 170 stopni - przez około 10-15 minut - aż będą rumiane.
Po upieczeniu pozostaw je na blaszce do ostygnięcia, w tym czasie lekko stwardnieją i nabiorą kruchości.