Przepis na słynny austriacki puszysty omlet w kawałkach. Idealny na śniadanie i nie tylko. Podaj go z sosem waniliowym albo prażonymi jabłkami a będzie smakował doskonale!
Oddziel żółtka od białek i białka zmiksuj z solą na gęstą i puszystą pianę.
6 jajek
Żółtka zmieszaj z cukrem pudrem i śmietanką.
35 g cukru pudru, 2 łyżeczki śmietanki kremówki
Mąkę przesiej przez sito.
45 g mąki pszennej
Do ubitej piany z białek dodaj żółtka i lekko wymieszał łopatką.
Wsyp mąkę i delikatnie wymieszaj.
Na patelni rozpuść trochę masła klarowanego - nałóż trochę ciasta (lepiej mi było smażyć mniejsze omlety - takie mniej więcej 10-12 cm średnicy niż duży na całą patelnię), smaż pod przykryciem na małym ogniu.
Ostrożnie przewróć omlet na drugą stronę.
Potnij lub porwij omlet na mniejsze kawałki, posyp cukrem pudrem, na wierzch nałóż trochę jabłek.