Zmieszaj razem mąkę, sodę, proszek, sól i cynamon.
150 g mąki pszennej, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki sody, 0,5 łyżeczki cynamonu, 1 szczypta soli
Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
3 jajka, 100 g cukru
Do masy jajecznej dodaj suche składniki oraz banany - krótko zmiksuj.
3 banany
Dużą blachę (użyłam takiej 26/38 cm) wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż ciasto i wyrównaj.
Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez 13-15 minut - do suchego patyczka.
Od razu po upieczeniu ciasto przełóż do góry nogami na ściereczkę kuchenną wysypaną cukrem pudrem, ostrożnie zerwij papier do pieczenia, a ciasto zwiń wzdłuż dłuższego boku razem z ręczniczkiem - pozostaw do ostudzenia.
Jak zrobić krem twarożkowy do rolady bananowej
Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta, dodaj porcjami serek mascarpone oraz sos karmelowy.
250 g serka mascarpone, 250 ml śmietany kremówki, 2 łyżki sosu karmelowego
Ciasto ostrożnie rozwiń, posmaruj kremem i ponownie zwiń.
Zawiń roladę ciasno w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez przynajmniej godzinę.
Przed podaniem oprósz cukrem pudrem i polej sosem karmelowym.