Płatki zalej mlekiem i gotuj na małym ogniu do miękkości - około 15 minut (lubię gdy owsianka jest rzadsza, więc wyłączam zwykle trochę wcześniej, przykrywam i czekam aż płatki "dojdą" - jeśli owsianka jest za gęsta, to dolewam odrobinę mleka).
35 g płatków owsianych górskich, 250 ml mleka
Czekoladę posiekaj i dodaj do gotowej owsianki - dokładnie wymieszaj.
2-3 kostki gorzkiej czekolady
Jak zrobić karmelizowane banany
W trakcie gotowania owsianki na małej patelni rozpuść cukier - uważaj, aby się nie przypalił, bo karmel będzie gorzki.
2 łyżki cukru
Do cukru dodaj masło i dokładnie wymieszaj, wlej śmietanę kremówkę i wymieszaj.
1 łyżka masła, 2 łyżki śmietany kremówki
Do gotowego karmelu włóż pokrojonego w plasterki banana i posiekane migdały, zamieszaj, aby owoce oblepiły się karmelem.
0,5 banana
Owsiankę przełóż do miseczki, na wierzch wyłóż banany w karmelu.
Owsiankę możesz dodatkowo udekorować posiekaną gorzką i białą czekoladą.