Jak zrobić zielone curry ze szparagami i kurczakiem
Ugotuj ryż w osolonej wodzie.
ok 200 g ryżu
W tym czasie piersi z kurczaka umyj i pokrój na cienkie plasterki, posól, popierz i posyp curry.
2 piersi z kurczaka, przyprawy
Na głębokiej patelni lub woku rozgrzej odrobinę oleju, wyciśnij przez praskę czosnek i krótko go podsmaż, dodaj piersi z kurczaka i obsmaż je, dodaj zieloną pastę curry i dokładnie wymieszaj.
W tym czasie odłam od szparagów zdrewniałe końcówki (lekko wygnij końcówkę każdego szparaga tak aby pękła).
1 pęczek zielonych szparagów
Pokrój szparagi na kawałki o wielkości około 1 cm - główki odłóż na bok.
Do piersi wlej mleczko kokosowe - jeśli było gęste, to je najpierw dokładnie wymieszaj - oraz dodaj wodę lub bulion.
1 puszka mleczka kokosowego, 120 ml wody
Wrzuć pokrojone łodygi szparagów (bez główek) oraz dodaj jeśli masz zielony groszek lub groszek z marchewką (mogą być mrożone), wymieszaj i gotuj na małym ogniu, aby warzywa zmiękły.
200 g zielonego groszku
Papryczkę chili przetnij wzdłuż, usuń gniazdo nasienne i pokrój ją na cienkie kawałki - dodaj do kurczaka.
1 papryczka chili
Pod koniec czasu gotowania ryżu dodaj do kurczaka główki szparagów, całość dopraw do smaku solą i pieprzem (możesz też dodać łyżeczkę cukru :)).
przyprawy
Do miseczek nałóż ryż, dodaj curry z sosem, całość posyp posiekaną kolendrą.