Z drożdży, cukru i mleka zrób rozczyn - wszystko razem wymieszaj, aż drożdże się rozpuszczą, a następnie miseczkę przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20-30 minut.
15 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 100 ml mleka
W dużej misce umieść pozostałe składniki ciasta, dodaj rozczyn drożdżowy i zagnieć ciasto.
250 g mąki pszennej, 1 jajko, 50 g oleju rzepakowego, 0,5 łyżeczki soli
Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na około godzinę.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmij je na blat i ponownie zagnieć.
Podziel ciasto na około 16 porcji, każdą lekko rozciągnij w dłoniach, na środek nałóż mozzarellę i ulubione dodatki, sklej dokładnie ciasto i utocz bułeczki.
mozzarella, ulubione dodatki
Olej rzepakowy zmieszaj z czosnkiem, ziołami i przyprawami.
ok 100 g oleju rzepakowego, 1-2 ząbki czosnku, bazylia i oregano, sól i pieprz
Mniej więcej połowę wylej na dno żaroodpornej foremki.
Ułóż na wierzchu bułeczki i polej po wierzchu pozostałym olejem.
Piecz w 200 stopniach (na termoobiegu) przez około 20-25 minut - aż bułeczki będą ładnie rumiane.