Jak zrobić odwrócone czekoladowe ciasto z wiórkami kokosowymi
Na dużej patelni rozpuść masło, dodaj cukier i mieszaj aż się rozpuści - uważaj aby nie przypalić.
50 g masła, 100 g cukru trzcinowego
Dodaj wiórki i wymieszaj - jeśli masa wydaje ci się za sucha, to możesz dodać jeszcze trochę masła (ja zostawiłam ją taką chrupiącą), dodaj wanilię i wymieszaj.
150 g wiórek kokosowych, 2 łyżki ekstraktu z wanilii
Formę o średnicy około 23-24 cm (taką nieodpinaną - użyłam formy szklanej) wysmaruj masłem i na dno wyłóż wiórki kokosowe.
Miękkie masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
110 g masła, 200 g cukru
Mąkę zmieszaj z kakao, sodą i solą.
125 g mąki pszennej, 40 g gorzkiego kakao, 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 szczypta soli
Do masła dodaj pojedynczo jajka na zmianę z łyżką mieszaniny mąki.
2 jajka
Dodaj mleko i na koniec wsyp resztę mąki - krótko wymieszaj.
2/3 szklanki mleka
Wyłóż ciasto na wiórki kokosowe, delikatnie rozprowadź po całej foremce.
Piecz w 180 stopniach (góra-dół) przez około 35-40 minut - do suchego patyczka.
Jeszcze gorące ciasto odseparuj nożem od boków foremki, a następnie szybkim ruchem przełóż na talerz - jeśli ciasto ostygnie w foremce, to warstwa kokosowa może przywrzeć.