300 g cukru, 270 g mąki pszennej, 55 g gorzkiego kakao, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżeczka soli
W drugiej misce zmieszaj jajka, olej i mleko.
3 jajka, 120 ml oleju, 180 ml mleka
Dodaj mokre składniki do suchych i krótko zmiksuj, do masy dolej powoli gorącą wodę (albo kawę) i szybko zmiksuj.
180 ml wody
Przelej ciasto do tortownicy o wielkości 22-24 cm.
Piecz ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (tryb góra-dół) około godzinę - do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudź i przekrój na trzy blaty.
Jak zrobić krem mascarpone do tortu
Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj cukier puder oraz po łyżce serek mascarpone - krótko zmiksuj.
500 ml śmietany kremówki, 2-3 łyżki cukru pudru, 250 g serka mascarpone
Jak zrobić warstwy czekoladowe
Śmietanę kremówkę podgrzej w oddzielnych garnuszkach, do gorącej dodaj połamane czekolady - białą czekoladę dodaj do mniejszej ilości kremówki.
100 ml śmietany kremówki, 100 g mlecznej czekolady, 50 ml śmietany kremówki, 100 g białej czekolady
Wymieszaj, aż czekolada się rozpuści - odstaw do wystudzenia i zgęstnienia (jeśli czekolada będzie za gorąca, to zepsuje krem).
Tort czekoladowy - wykończenie:
Ułóż spodni blat ciasta i na wierzch nałóż mniej więcej połowę kremu śmietankowego, na wierzch wylej zgęstniałą mleczną czekoladę, połóż drugi blat, wyłóż krem i wylej białą czekoladę.
Kremu ze śmietany powinno nawet wystarczyć do obłożenia tortu - trzeba tylko odłożyć wcześniej mniej więcej 1/3 kremu.