Przepis na czekoladowy tort z Psim Patrolem

tort czekoladowy z psim patrolem 2


Mój chrześniak – Szymonek – obchodził ostatnio swoje czwarte urodziny i z tej okazji zrobiłam mu czekoladowy tort z Psim Patrolem.

Tort był mega czekoladowy – czekoladowe ciasto, do tego był krem z bitej śmietany i serka mascarpone przekładany rozpuszczoną z kremówką mleczną i białą czekoladą – czekolada, na czekoladzie, czekoladę poganiała, a tort był (nieskromnie mówiąc) przepyszny :)

Niestety nie zrobiłam zdjęć jak tort wyglądał w środku, ale że tak wszystkim smakował, to napiszę Wam przepis – może ktoś zrobi i mi podeśle zdjęcia „przekroju”? Czekam, czekam ;)

Koniecznie zajrzyjcie również do innych moich przepisów na torty idealnych na urodziny i nie tylko.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

tort czekoladowy z psim patrolem 4

tort czekoladowy z psim patrolem 6

tort czekoladowy z psim patrolem 1

Czekoladowy tort z Psim Patrolem przepis do druku

tort urodzinowy psi patrol

Czekoladowy tort z Psim Patrolem

Wypieki Beaty
Rewelacyjny tort urodzinowy inspirowany bajką Psi Patrol.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 2 godz
Czas wykonania 1 godz
4 godz
Czas całkowity 7 godz
Porcje 14

Składniki

ciasto czekoladowe:

  • 300 g cukru
  • 270 g mąki pszennej
  • 55 g gorzkiego kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 jajka (użyłam rozmiar L)
  • 3/4 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki wody wrzącej - możesz do niej dodać 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

krem:

czekolada:

Instrukcja
 

ciasto czekoladowe:

  • Wszystkie suche składniki umieść w misie miksera.
    300 g cukru, 270 g mąki pszennej, 55 g gorzkiego kakao, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżeczka soli
  • W drugiej misce zmieszaj jajka, olej i mleko.
    3 jajka, 0,5 szklanki oleju, 3/4 szklanki mleka
  • Dodaj mokre składniki do suchych i krótko zmiksuj, do masy dolej powoli gorącą wodę (albo kawę) i szybko zmiksuj.
    3/4 szklanki wody
  • Przelej ciasto do tortownicy o wielkości 22-24 cm.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) około godzinę - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź i przekrój na trzy blaty.

krem:

  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj cukier puder oraz po łyżce serek mascarpone - krótko zmiksuj.
    500 ml śmietany kremówki, 2-3 łyżki cukru pudru, 250 g serka mascarpone

czekolady:

  • Śmietanę kremówkę podgrzej w oddzielnych garnuszkach, do gorącej dodaj połamane czekolady - białą czekoladę dodaj do mniejszej ilości kremówki.
    100 ml śmietany kremówki, 100 g mlecznej czekolady, 50 ml śmietany kremówki, 100 g białej czekolady
  • Wymieszaj, aż czekolada się rozpuści - odstaw do wystudzenia i zgęstnienia (jeśli czekolada będzie za gorąca, to zepsuje krem).

wykończenie:

  • Ułóż spodni blat ciasta i na wierzch nałóż mniej więcej połowę kremu śmietankowego, na wierzch wylej zgęstniałą mleczną czekoladę, połóż drugi blat, wyłóż krem i wylej białą czekoladę.
  • Kremu ze śmietany powinno nawet wystarczyć do obłożenia tortu - trzeba tylko odłożyć wcześniej mniej więcej 1/3 kremu.
  • Tort udekoruj wg uznania.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!