Przepis na czekoladowy tort z Psim Patrolem
Mój chrześniak – Szymonek – obchodził ostatnio swoje czwarte urodziny i z tej okazji zrobiłam mu czekoladowy tort z Psim Patrolem.
Tort był mega czekoladowy – czekoladowe ciasto, do tego był krem z bitej śmietany i serka mascarpone przekładany rozpuszczoną z kremówką mleczną i białą czekoladą – czekolada, na czekoladzie, czekoladę poganiała, a tort był (nieskromnie mówiąc) przepyszny :)
Niestety nie zrobiłam zdjęć jak tort wyglądał w środku, ale że tak wszystkim smakował, to napiszę Wam przepis – może ktoś zrobi i mi podeśle zdjęcia „przekroju”? Czekam, czekam ;)
Koniecznie zajrzyjcie również do innych moich przepisów na torty idealnych na urodziny i nie tylko.
Czekoladowy tort z Psim Patrolem przepis do druku

Czekoladowy tort z Psim Patrolem
Składniki
ciasto czekoladowe:
- 300 g cukru
- 270 g mąki pszennej
- 55 g gorzkiego kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- 3 jajka (użyłam rozmiar L)
- 3/4 szklanki mleka
- 0,5 szklanki oleju
- 3/4 szklanki wody wrzącej - możesz do niej dodać 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
krem:
- 500 ml śmietany kremówki mocno schłodzonej
- 250 g serka mascarpone zimnego
- 2-3 łyżki cukru pudru lub do smaku
czekolada:
- 100 ml śmietany kremówki
- 100 g mlecznej czekolady
- 50 ml śmietany kremówki do białej czekolady
- 100 g białej czekolady
Instrukcja
ciasto czekoladowe:
- Wszystkie suche składniki umieść w misie miksera.300 g cukru, 270 g mąki pszennej, 55 g gorzkiego kakao, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżeczka soli
- W drugiej misce zmieszaj jajka, olej i mleko.3 jajka, 0,5 szklanki oleju, 3/4 szklanki mleka
- Dodaj mokre składniki do suchych i krótko zmiksuj, do masy dolej powoli gorącą wodę (albo kawę) i szybko zmiksuj.3/4 szklanki wody
- Przelej ciasto do tortownicy o wielkości 22-24 cm.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) około godzinę - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź i przekrój na trzy blaty.
krem:
- Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj cukier puder oraz po łyżce serek mascarpone - krótko zmiksuj.500 ml śmietany kremówki, 2-3 łyżki cukru pudru, 250 g serka mascarpone
czekolady:
- Śmietanę kremówkę podgrzej w oddzielnych garnuszkach, do gorącej dodaj połamane czekolady - białą czekoladę dodaj do mniejszej ilości kremówki.100 ml śmietany kremówki, 100 g mlecznej czekolady, 50 ml śmietany kremówki, 100 g białej czekolady
- Wymieszaj, aż czekolada się rozpuści - odstaw do wystudzenia i zgęstnienia (jeśli czekolada będzie za gorąca, to zepsuje krem).
wykończenie:
- Ułóż spodni blat ciasta i na wierzch nałóż mniej więcej połowę kremu śmietankowego, na wierzch wylej zgęstniałą mleczną czekoladę, połóż drugi blat, wyłóż krem i wylej białą czekoladę.
- Kremu ze śmietany powinno nawet wystarczyć do obłożenia tortu - trzeba tylko odłożyć wcześniej mniej więcej 1/3 kremu.
- Tort udekoruj wg uznania.