Jeśli dodajesz cebulę to drobno ją posiekaj i podsmaż na patelni na maśle.
0,5 cebuli
Ziemniaki porządnie ubij, albo przepuść przez praskę do ziemniaków, dodaj do nich starty ser, jajko, obydwie mąki, ostudzoną podsmażoną cebulę i przyprawy.
0,5 kg ziemniaków, 70 g sera, 1 jajko, 30 g mąki ziemniaczanej, 65 g mąki pszennej, przyprawy, 0,5 cebuli
Zagnieć ciasto - jeśli jest zbyt lepkie, to możesz dodać trochę więcej mąki.
Schłodź masę w lodówce przez około godzinę - tak aby zgęstniała.
Ze schłodzonej masy formuj w dłoniach kuleczki - ich rozmiar zależy już od ciebie.
Każdą kuleczkę zamocz w roztrzepanym jajku i obtocz w bułce tartej.
2 jajka, około 1 szklanka bułki tartej
Smaż we frytkownicy, na głębokim tłuszczu lub na patelni aż będą rumiane.