Do wysokiego naczynia (robiłam to w litrowym dzbanku miarce) wlej rozpuszczone masło, dodaj cukier i śmietanę kremówkę.
Wymieszaj dokładnie.
Wstaw do mikrofalówki i podgrzej 2 minuty, po tym czasie ponownie zamieszaj.
Podgrzej kolejne dwie minuty - sos będzie rzadki, ale cukier będzie już rozpuszczony (jeśli twoja mikrofalówka słabiej grzeje i cukier jest jeszcze widoczny, to podgrzej jeszcze 1 minutę).
Ponownie zamieszaj i odstaw do przestudzenia - sos będzie gęstniał wraz z ostyganiem.
Sos możesz przechowywać w lodówce, jeśli będzie za gęsty do użycia, to podgrzej go około 20 sekund w mikrofalówce.
Notatki
Do sosu możesz dodać trochę soli, aby otrzymać słony karmel.
Słowa kluczowe cukier trzcinowy, kajmak, kremówka, masło, śmietanka