Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
–
+
servings
Babeczki brownie z wiśniami
Wypieki Beaty
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
25
minut
Czas wykonania
20
minut
Czas całkowity
45
minut
Porcje
16
Składniki
175
g
miękkiego masła
200
g
gorzkiej czekolady
, posiekanej
250
g
brązowego cukru
1
łyżeczka
ekstraktu z wanilii
85
g
mąki pszennej
50
g
gorzkiego kakao
pół łyżeczki proszku do pieczenia
3
duże jajka
(roztrzepane)
200
g
wiśni bez pestek
, przekrojonych na pół
Instrukcja
Masło włóż do rondelka i podgrzej, w trakcie dodaj 150 g posiekanej czekolady i mieszaj, aż się rozpuści.
Dodaj cukier oraz wanilię i wymieszaj - odstaw masę do lekkiego wystudzenia.
Do dużej miski przesiej przez sito mąkę, gorzkie kakao, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli.
Do suchych składników dodaj masę czekoladową oraz roztrzepane jajka i krótko wymieszaj.
Dodaj owoce oraz pozostałe 50 g posiekanej czekolady i delikatnie wmieszaj je w ciasto.
Przełóż ciasto do przygotowanych foremek.
Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut - babeczki mogą być lekko miękkie w środku (dojdą przy ostyganiu).
Ciepłe babeczki podaj z lodami, a po ostudzeniu z bitą śmietaną.
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!