Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
–
+
servings
Mini focaccie z oliwkami
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne drożdżowe bułeczki focaccie z oliwkami i suszonymi pomidorami.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
Czas wykonania
20
minut
2
godz
Czas całkowity
2
godz
50
minut
Danie
Pieczywo
Kuchnia
Kuchnia włoska
Porcje
6
Składniki
250
g
mąki pszennej
0,5
łyżeczki
soli
15
g
drożdży
świeżych
0,5
łyżeczki
cukru
1
łyżka
mąki pszennej
około 150-170
ml
wody
ciepłej
1
łyżeczka
oleju
około 50
g
oliwek
zioła
do oprószenia - bazylia, oregano, suszony czosnek, sól
Instrukcja
Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i łyżką mąki, dodaj trochę ciepłej wody, zamieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na kilkanaście minut.
15 g drożdży,
0,5 łyżeczki cukru,
1 łyżka mąki pszennej,
około 150-170 ml wody
Pozostałą mąkę, sól i olej umieść w dużej misie.
250 g mąki pszennej,
0,5 łyżeczki soli,
1 łyżeczka oleju
Dodaj rozczyn drożdżowy oraz pozostałą wodę - wyrób ciasto.
Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę - aż ciasto urośnie.
Wyrośnięte ciasto wyjmij na oprószony mąką blat i krótko wyrób.
Podziel ciasto na 6 części, z każdej utocz kulę, połóż ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszcz dłonią.
Tak przygotowane focaccie przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny.
Po pół godzinie w każdej bułeczce zrób palcem zagłębienia, a na wierzchu ułóż przekrojone na pół oliwki, lekko posyp solą i ziołami.
około 50 g oliwek,
zioła
Piecz w 190 stopniach (góra/dół) przez około 20 minut - do zrumienienia.
Po upieczeniu ostudź.
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!