Już wcześniej na blogu pojawił się przepis na włoską facaccie -bardzo pyszną nawiasem mówiąc ;)

Ostatnio przygotowałam (głównie z myślą o moim synku) mini focaccie pełne oliwek (jego ulubionych – zielonych), dla męża była wersja z papryczką jalapeno i suszonymi pomidorami, sobie zrobiłam z dodatkiem świeżych ziół  z balkonowego ogródka – oregano i tymianku (ostatecznie spróbowałam jedynie gryza jednej bułeczki, a większość pochłonął syn :)).

Takie bułeczki są łatwe do przygotowania, a ich smak zależy od dodatków, które wykorzystacie.

Focaccie są lekko puszyste i sprężyste, świetnie nadają się na piknik, albo po prostu do szkoły czy pracy :)

Z tej porcji wyszło mi 6 sporych bułeczek.

mini focaccia_3

mini focaccia_1

mini focaccia_6

mini focaccia_7

 

Mini focaccie z oliwkami

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 20 minut
Porcje 6

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i łyżką mąki, dodaj trochę ciepłej wody, zamieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na kilkanaście minut.
  • Pozostałą mąkę, sól i olej umieść w dużej misie.
  • Dodaj rozczyn drożdżowy oraz pozostałą wodę - wyrób ciasto.
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę - aż ciasto urośnie.
  • Wyrośnięte ciasto wyjmij na oprószony mąką blat i krótko wyrób.
  • Podziel ciasto na 6 części, z każdej utocz kulę, połóż ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszcz dłonią.
  • Tak przygotowane focaccie przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny.
  • Po pół godzinie w każdej bułeczce zrób palcem zagłębienia, a na wierzchu ułóż przekrojone na pół oliwki, lekko posyp solą i ziołami.
  • Piecz w 190 stopniach przez około 20 minut - do zrumienienia.
  • Po upieczeniu ostudź.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!