Mini focaccie

Przepis na bułeczki focaccie z oliwkami i suszonymi pomidorami

Mini focaccie to fajne i poręczne focaccie zrobione w kształcie i wielkości bułek drożdżowych. Takie bułki z oliwkami i suszonymi pomidorami to świetna przekąska, którą możecie zabrać ze sobą do pracy, dać dzieciom do szkoły, albo spakować na wyjazd do zjedzenia w drodze. Możecie je przygotować z dowolnymi dodatkami i każda może być inna.

bułki focaccia z oliwkami

Mini focaccie z oliwkami przepis krok po kroku

Przygotujcie razem ze mną pyszne włoskie bułki z oliwkami i suszonymi pomidorami, albo z Waszymi ulubionymi dodatkami.

mini focaccia 2

Mini focaccie z oliwkami przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne drożdżowe bułeczki focaccie z oliwkami i suszonymi pomidorami.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 20 minut
2 hours
Czas całkowity 2 hours 50 minut
Porcje 6
Składniki

składniki na mini focaccie

  • 250 g mąki pszennej (- 1 i 2/3 szklanki)
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 15 g drożdży (świeżych )
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • około 150-170 ml wody (ciepłej – do konsystencji)
  • 1 łyżeczka oleju
  • około 50 g oliwek
  • zioła (do oprószenia – bazylia, oregano, suszony czosnek, sól)
Instrukcja
 

Jak zrobić mini focaccie z oliwkami

  • Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i łyżką mąki, dodaj trochę ciepłej wody, zamieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na kilkanaście minut.
    15 g drożdży, 0,5 łyżeczki cukru, 1 łyżka mąki pszennej, około 150-170 ml wody
  • Pozostałą mąkę, sól i olej umieść w dużej misie.
    250 g mąki pszennej, 0,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka oleju
  • Dodaj rozczyn drożdżowy oraz pozostałą wodę – wyrób ciasto.
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę – aż ciasto urośnie.
  • Wyrośnięte ciasto wyjmij na oprószony mąką blat i krótko wyrób.
  • Podziel ciasto na 6 części, z każdej utocz kulę, połóż ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszcz dłonią.
  • Tak przygotowane focaccie przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny.
  • Po pół godzinie w każdej bułeczce zrób palcem zagłębienia, a na wierzchu ułóż przekrojone na pół oliwki, lekko posyp solą i ziołami.
    około 50 g oliwek, zioła
  • Piecz w 190 stopniach (góra/dół) przez około 20 minut – do zrumienienia.
  • Po upieczeniu ostudź.
Prywatne
Słowa kluczowe focaccia z oliwkami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
mini focaccia_6

Focaccia z oliwkami – uwagi

Już wcześniej na blogu pojawił się przepis na włoską facaccie -bardzo pyszną nawiasem mówiąc ;)

Ostatnio przygotowałam (głównie z myślą o moim synku) mini focaccie pełne oliwek (jego ulubionych – zielonych). Dla męża była wersja z papryczką jalapeno i suszonymi pomidorami, sobie zrobiłam z dodatkiem świeżych ziół  z balkonowego ogródka – oregano i tymianku (ostatecznie spróbowałam jedynie gryza jednej bułeczki, a większość pochłonął syn :)).

Takie bułeczki focaccie są łatwe do przygotowania, a ich smak zależy od dodatków, które wykorzystacie.

Focaccie są lekko puszyste i sprężyste, świetnie nadają się na piknik, albo po prostu do szkoły czy pracy :)

Z tej porcji wyszło mi 6 sporych bułeczek.

Zobaczcie inne moje przepisy na domowe bułeczki.

mini focaccia_7

Polecane przepisy na focaccię

Zobaczcie również inne moje przepisy na włoską focaccię z różnymi dodatkami.