Już wcześniej na blogu pojawił się przepis na włoską facaccie -bardzo pyszną nawiasem mówiąc ;)
Ostatnio przygotowałam (głównie z myślą o moim synku) mini focaccie pełne oliwek (jego ulubionych – zielonych), dla męża była wersja z papryczką jalapeno i suszonymi pomidorami, sobie zrobiłam z dodatkiem świeżych ziół z balkonowego ogródka – oregano i tymianku (ostatecznie spróbowałam jedynie gryza jednej bułeczki, a większość pochłonął syn :)).
Takie bułeczki są łatwe do przygotowania, a ich smak zależy od dodatków, które wykorzystacie.
Focaccie są lekko puszyste i sprężyste, świetnie nadają się na piknik, albo po prostu do szkoły czy pracy :)
Z tej porcji wyszło mi 6 sporych bułeczek.
Mini focaccie z oliwkami
- 250 g mąki pszennej
- pół łyżeczki soli
- 15 g świeżych drożdży
- pół łyżeczki cukru
- około 150-170 ml ciepłej wody
- 1łyżeczka oleju
- około 50 g oliwek
- zioła do oprószenia, sól
- Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i łyżką mąki, dodaj trochę ciepłej wody, zamieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na kilkanaście minut.
- Pozostałą mąkę, sól i olej umieść w dużej misie.
- Dodaj rozczyn drożdżowy oraz pozostałą wodę - wyrób ciasto.
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę - aż ciasto urośnie.
- Wyrośnięte ciasto wyjmij na oprószony mąką blat i krótko wyrób.
- Podziel ciasto na 6 części, z każdej utocz kulę, połóż ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszcz dłonią.
- Tak przygotowane focaccie przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny.
- Po pół godzinie w każdej bułeczce zrób palcem zagłębienia, a na wierzchu ułóż przekrojone na pół oliwki, lekko posyp solą i ziołami.
- Piecz w 190 stopniach przez około 20 minut - do zrumienienia.
- Po upieczeniu ostudź.
Zostaw komentarz