Przepis na bułeczki focaccie z oliwkami i suszonymi pomidorami
Już wcześniej na blogu pojawił się przepis na włoską facaccie -bardzo pyszną nawiasem mówiąc ;)
Ostatnio przygotowałam (głównie z myślą o moim synku) mini focaccie pełne oliwek (jego ulubionych – zielonych). Dla męża była wersja z papryczką jalapeno i suszonymi pomidorami, sobie zrobiłam z dodatkiem świeżych ziół z balkonowego ogródka – oregano i tymianku (ostatecznie spróbowałam jedynie gryza jednej bułeczki, a większość pochłonął syn :)).
Takie bułeczki focaccie są łatwe do przygotowania, a ich smak zależy od dodatków, które wykorzystacie.
Focaccie są lekko puszyste i sprężyste, świetnie nadają się na piknik, albo po prostu do szkoły czy pracy :)
Z tej porcji wyszło mi 6 sporych bułeczek.
Zobaczcie inne moje przepisy na domowe bułeczki.
Mini focaccie z oliwkami przepis

Mini focaccie z oliwkami
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki soli
- 15 g drożdży świeżych
- 0,5 łyżeczki cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- około 150-170 ml wody ciepłej
- 1 łyżeczka oleju
- około 50 g oliwek
- zioła do oprószenia - bazylia, oregano, suszony czosnek, sól
Instrukcja
- Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i łyżką mąki, dodaj trochę ciepłej wody, zamieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na kilkanaście minut.15 g drożdży, 0,5 łyżeczki cukru, 1 łyżka mąki pszennej, około 150-170 ml wody
- Pozostałą mąkę, sól i olej umieść w dużej misie.250 g mąki pszennej, 0,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka oleju
- Dodaj rozczyn drożdżowy oraz pozostałą wodę - wyrób ciasto.
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę - aż ciasto urośnie.
- Wyrośnięte ciasto wyjmij na oprószony mąką blat i krótko wyrób.
- Podziel ciasto na 6 części, z każdej utocz kulę, połóż ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszcz dłonią.
- Tak przygotowane focaccie przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny.
- Po pół godzinie w każdej bułeczce zrób palcem zagłębienia, a na wierzchu ułóż przekrojone na pół oliwki, lekko posyp solą i ziołami.około 50 g oliwek, zioła
- Piecz w 190 stopniach (góra/dół) przez około 20 minut - do zrumienienia.
- Po upieczeniu ostudź.