Przepis na bułeczki focaccie z oliwkami i suszonymi pomidorami

Już wcześniej na blogu pojawił się przepis na włoską facaccie -bardzo pyszną nawiasem mówiąc ;)

Ostatnio przygotowałam (głównie z myślą o moim synku) mini focaccie pełne oliwek (jego ulubionych – zielonych). Dla męża była wersja z papryczką jalapeno i suszonymi pomidorami, sobie zrobiłam z dodatkiem świeżych ziół  z balkonowego ogródka – oregano i tymianku (ostatecznie spróbowałam jedynie gryza jednej bułeczki, a większość pochłonął syn :)).

Takie bułeczki focaccie są łatwe do przygotowania, a ich smak zależy od dodatków, które wykorzystacie.

Focaccie są lekko puszyste i sprężyste, świetnie nadają się na piknik, albo po prostu do szkoły czy pracy :)

Z tej porcji wyszło mi 6 sporych bułeczek.

Zobaczcie inne moje przepisy na domowe bułeczki.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

Mini focaccie

bułki focaccia z oliwkami

mini focaccia_6

mini focaccia_7

Mini focaccie z oliwkami przepis

mini focaccia 2

Mini focaccie z oliwkami

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne drożdżowe bułeczki focaccie z oliwkami i suszonymi pomidorami.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 20 minut
2 godz
Czas całkowity 2 godz 50 minut
Porcje 6

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 15 g drożdży świeżych
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • około 150-170 ml wody ciepłej
  • 1 łyżeczka oleju
  • około 50 g oliwek
  • zioła do oprószenia - bazylia, oregano, suszony czosnek, sól

Instrukcja
 

  • Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i łyżką mąki, dodaj trochę ciepłej wody, zamieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na kilkanaście minut.
    15 g drożdży, 0,5 łyżeczki cukru, 1 łyżka mąki pszennej, około 150-170 ml wody
  • Pozostałą mąkę, sól i olej umieść w dużej misie.
    250 g mąki pszennej, 0,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka oleju
  • Dodaj rozczyn drożdżowy oraz pozostałą wodę - wyrób ciasto.
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę - aż ciasto urośnie.
  • Wyrośnięte ciasto wyjmij na oprószony mąką blat i krótko wyrób.
  • Podziel ciasto na 6 części, z każdej utocz kulę, połóż ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszcz dłonią.
  • Tak przygotowane focaccie przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny.
  • Po pół godzinie w każdej bułeczce zrób palcem zagłębienia, a na wierzchu ułóż przekrojone na pół oliwki, lekko posyp solą i ziołami.
    około 50 g oliwek, zioła
  • Piecz w 190 stopniach (góra/dół) przez około 20 minut - do zrumienienia.
  • Po upieczeniu ostudź.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!