Ze wszystkich składników zagnieć ciasto - możesz to zrobić mikserem (z hakiem lub świderkami).
120 g mąki pszennej, 120 g mąki kukurydzianej, 120 ml wody, 45 ml oliwy z oliwek, 1 łyżeczka soli, chilli
Gotowe ciasto przykryj i odstaw na około 15 minut (u mnie leżało w woreczku dużo dłużej i czekało na pieczenie).
Odrywaj kawałki ciasta i wałkuj je na bardzo cienki placek - mniej więcej 1-2 mm, pokrój placek na mniejsze kawałki.
Ułóż nachosy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 15 minut w 160 stopniach (termoobieg)
Po upieczeniu ostudź.
Jak zrobić sos gaucamole:
Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i obierz ze skórki.
1 awokado
Rozgnieć awokado widelcem, aż utworzy papkę.
Limonkę umyj, a następnie kilkakrotnie poturlaj nią (mocno dociskając ręką) po blacie - owoc dzięki temu trochę zmięknie i łatwiej będzie z niego wycisnąć sok.
1 limonka
Wyciśnięty sok z limonki dodaj do awokado i wymieszaj.
Przypraw do smaku solą, pieprzem i ewentualnie chilli.