Z drożdży, cukru i mleka zrób rozczyn - wszystko razem wymieszaj, aż drożdże się rozpuszczą, a następnie miseczkę przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na około 20-30 minut.
15 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 100 ml mleka
W dużej misce umieść pozostałe składniki ciasta, dodaj rozczyn drożdżowy i zagnieć ciasto.
250 g mąki pszennej, 1 jajko, 50 g masła, 0,5 łyżeczki soli
Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na około godzinę.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmij je na blat i ponownie zagnieć.
Od ciasta odrywaj kawałki ciasta i tocz je w cienkie wałeczki.
Każdy posmaruj oliwą z oliwek i posyp przyprawami.
przyprawy, oliwa z oliwek
Piecz około 10 minut w bardzo mocno nagrzanym piekarniku (najlepiej około 250 stopni - jeśli piekarnik tyle może) - tryb termoobieg, albo pieczenie dół + wentylator
Gdy paluchy się zrumienią wyjmij je z piekarnika i przestudź.