0,5łyżeczki soli((jeśli używacie mocno wyrazistego sera, wtedy można zrezygnować))
zimna woda(ewentualnie odrobina - jeśli ciasto się nie klei)
sezam (do posypania)
Instrukcja
Jak zrobić serowe ciastka z sezamem
Z mąki, sera, masła, żółtka i soli zagnieć ciasto - jeśli będziesz mieć trudności, to dodaj trochę zimnej wody.
150 g mąki pszennej, 150 g żółtego sera, 1 żółtko, 0,5 łyżeczki soli
Uformuj ciasto w kulę, włóż do foliowego woreczka i schłodź w lodówce przez pół godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na podsypanym mąką blacie (ja wałkowałam na grubość około 3 mm).
Foremką o średnicy około 5 cm (ewentualnie szklanką) wycinaj ciasteczka i układaj je na blaszce (mogą być blisko siebie).
Wierzch ciastek posyp sezamem.
sezam
Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni - na termoobiegu (lub 200 stopni góra-dół) przez około 10-15 minut (u mnie wystarczyło 10 minut) - aż ciastka będą ładnie rumiane.