Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
–
+
servings
Serowe ciastka z sezamem
Wypieki Beaty
Przepis na chrupiące serowe ciastka jak krakersy.
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Danie
Przekąska
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
6
Składniki
150
g
mąki pszennej
150
g
żółtego sera
startego na drobne wiórki
150
g
masła
1
żółtko
0,5
łyżeczki
soli
(jeśli używacie mocno wyrazistego sera, wtedy można zrezygnować)
zimna woda
ewentualnie odrobina - jeśli ciasto się nie klei
sezam
do posypania
Instrukcja
Z mąki, sera, masła, żółtka i soli zagnieć ciasto - jeśli będziesz mieć trudności, to dodaj trochę zimnej wody.
150 g mąki pszennej,
150 g żółtego sera,
1 żółtko,
0,5 łyżeczki soli
Uformuj ciasto w kulę, włóż do foliowego woreczka i schłodź w lodówce przez pół godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na podsypanym mąką blacie (ja wałkowałam na grubość około 3 mm).
Foremką o średnicy około 5 cm (ewentualnie szklanką) wycinaj ciasteczka i układaj je na blaszce (mogą być blisko siebie).
Wierzch ciastek posyp sezamem.
sezam
Piecz w 190 stopniach na termoobiegu (lub 200 stopni góra-dół) przez około 10-15 minut (u mnie wystarczyło 10 minut) - aż ciastka będą ładnie rumiane.
Po upieczeniu wystudź.
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!