Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Notatki
Smaller
Normal
Larger
Orzechowa granola przepis
Wypieki Beaty
Przepis na domowe chrupiące musli z orzechami i masłem orzechowym.
5
z
3
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Danie
Śniadanie
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
10
Składniki
składniki na granolę orzechową
1,5
szklanki
płatków
((np. owsianych))
0,5
szklanki
orzechów laskowych
((w tym mniej więcej połowa lekko rozdrobniona) - około 70 g)
0,5
szklanki
orzechów włoskich
(lekko posiekanych - około 60 g)
1/3
szklanki
migdałów
(lekko posiekanych - około 50 g)
4
łyżki
miodu
2
czubate łyżki
masła orzechowego
Instrukcja
Jak zrobić chrupiącą orzechową granolę
Do dużej miski wsyp płatki, orzechy i migdały - wymieszaj.
1,5 szklanki płatków,
0,5 szklanki orzechów laskowych,
0,5 szklanki orzechów włoskich,
1/3 szklanki migdałów
W małym garnku podgrzej trochę wody, dodaj miód i masło orzechowe - mieszaj do połączenia się składników.
4 łyżki miodu,
2 czubate łyżki masła orzechowego
Wlej mieszaninę do płatków z orzechami i dokładnie wymieszaj.
Dużą blachę od piekarnika wyłóż papierem do pieczenia,
Wysyp granolę na papier i rozprowadź równą warstwą.
Piecz około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni (góra/dół).
Mniej więcej w połowie pieczenia przemieszaj płatki, aby podpiekły się równomiernie.
Po upieczeniu wystudź i przełóż do szczelnego pojemniczka.
Notatki
Szklanka ma pojemność 250ml.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowa kluczowe
chrupiące płatki, musli z orzechami
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!