Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Smaller
Normal
Larger
Gruszki karmelizowane przepis
Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i bardzo proste gruszki w karmelu idealne do deserów.
4.77
z
13
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
15
minut
minut
Czas wykonania
15
minut
minut
Czas całkowity
30
minut
minut
Danie
Deser
Kuchnia
Kuchnia amerykańska
Porcje
6
porcji
Składniki
składniki na gruszki karmelizowane
3
łyżki
masła
3
gruszki
(średnie (nie za twarde, ale nie rozpadające się))
50
g
cukru trzcinowego
(- 1/4 szklanki)
1
łyżeczka
ekstraktu z wanilii
Instrukcja
Jak zrobić gruszki w karmelu
Gruszki pokrój na ćwiartki i usuń z nich gniazda nasienne (nie obieraj).
3 gruszki
Na dużej patelni rozpuść masło, ułóż gruszki miąższem do dołu.
3 łyżki masła
Podsmaż owoce, aż lekko zbrązowieją i zmiękną, a następnie przewróć na drugi bok.
Gdy gruszki będą gotowe wsyp cukier, wlej łyżkę wody i dodaj wanilię.
50 g cukru trzcinowego,
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Zamieszaj dokładnie, aby cukier się rozpuścił.
Obtocz gruszki w masie.
Podawaj na ciepło z lodami.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowa kluczowe
gruszki w karmelu
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!