Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Notatki
Chipsy gruszkowe
Wypieki Beaty
5
z 1 oceny
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Składniki
3
duże twarde gruszki
(np. konferencja)
50
g
cukru pudru
sok wyciśnięty z połowy cytryny
100
ml
wody
Instrukcja
Zagotuj razem wodę, cukier i sok z cytryny - gotuj przez kilka minut, aby syrop lekko zgęstniał.
Gruszki pokrój na cienkie plasterki - maksymalnie 3 mm grubości.
Plastry owoców zamocz w syropie, odsącz z jego nadmiaru, a następnie ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 110 stopni przez 2 godziny (po godzinie przełóż gruszki na drugą stronę).
Po pieczeniu pozostaw gruszki do studzenia, wtedy jeszcze bardziej stwardnieją i nabiorą chrupkości.
Notatki
Zamiast syropu możesz zrobić samą wodę z sokiem z cytryny - wtedy jej nie podgrzewaj, tylko w zimnej maczaj owoce i układaj na blaszce.
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!