Rozpuść drożdże w ćwiartce szklanki wody, dodaj cukier i wymieszaj - odstaw na chwilę do "ruszenia".
20 g świeżych drożdży, 60 ml ciepłej wody, 1 łyżeczka cukru
W dużej misce zmieszaj obydwie mąki i sól, dodaj rozczyn drożdżowy oraz szklankę ciepłej wody - wyrób ciasto.
1,5 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej, 1 łyżeczka soli, 250 ml wody
Miskę z ciastem przykryj i odstaw na około godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto ponownie zagnieć, a następnie rozwałkuj na placek.
Wyłóż na ciasto pesto i je równomiernie rozsmaruj.
Ciasto zwiń wzdłuż dłuższego boku kilkakrotnie (podobnie jak roladę) - możesz też teraz rozciąć rulon wzdłuż na pół a następnie obydwie części zapleć wokół siebie.
Zwinięty chleb przełóż do foremki, albo połóż na blaszce, posyp parmezanem, przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny do wyrośnięcia.
Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 40 minut.