Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Smaller
Normal
Larger
Ciasto morelowo-borówkowe przepis
Wypieki Beaty
Przepis na proste ciasto na maślance z morelami i borówkami.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
20
minut
minut
Czas wykonania
35
minut
minut
Czas całkowity
55
minut
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
24
Wyposażenie
Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Składniki
składniki na ciasto z morelami i borówkami
350
g
mąki pszennej
(- 2 i 1/3 szklanki)
180
g
cukru
(- niepełna szklanka)
3
jajka
(rozmiar L)
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
250
ml
maślanki
((zsiadłego mleka, jogurtu naturalnego lub kefiru))
125
ml
oleju
aromat
(- użyłam migdałowy - opcjonalnie)
0,5
kg
moreli
125
g
borówek
Instrukcja
Jak zrobić ciasto z morelami i borówkami
Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
3 jajka,
180 g cukru
Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.
350 g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodaj mąkę do ciasta na zmianę z olejem i maślanką.
250 ml maślanki,
125 ml oleju
Miksuj tylko do połączenia składników, a na koniec dodaj aromat.
aromat
Przelej ciasto do foremki, na wierzchu ułóż owoce - lekko je dociśnij.
0,5 kg moreli,
125 g borówek
Piecz 180 stopniach (góra/dół) przez około 35 minut - do suchego patyczka.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowa kluczowe
ciasto na maślance, ciasto z maślanką, ciasto z morelami, proste ciasto owocowe, szybkie ciasto z owocami
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!