Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
–
+
servings
Ciasto morelowo-borówkowe
Wypieki Beaty
Przepis na proste ciasto z morelami i borówkami.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
20
minut
Czas wykonania
35
minut
Czas całkowity
55
minut
Danie
Ciasta
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
24
Wyposażenie
Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Składniki
350
g
mąki pszennej
- 2 i 1/3 szklanki
180
g
cukru
- niepełna szklanka
3
jajka
rozmiar L
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
250
ml
maślanki
(zsiadłego mleka, jogurtu naturalnego lub kefiru)
125
ml
oleju
aromat
- użyłam migdałowy - opcjonalnie
0,5
kg
moreli
125
g
borówek
Instrukcja
Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
3 jajka,
180 g cukru
Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.
350 g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodaj mąkę do ciasta na zmianę z olejem i maślanką.
250 ml maślanki,
125 ml oleju
Miksuj tylko do połączenia składników, a na koniec dodaj aromat.
aromat
Przelej ciasto do foremki, na wierzchu ułóż owoce - lekko je dociśnij.
0,5 kg moreli,
125 g borówek
Piecz 180 stopniach (góra/dół) przez około 35 minut - do suchego patyczka.
Słowa kluczowe
ciasto na maślance, ciasto z maślanką, ciasto z morelami, proste ciasto owocowe, szybkie ciasto z owocami
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!