Dzień wcześniej przygotuj zaczyn - wszystkie składniki razem zmieszaj, umieść w słoiku, zakręć i pozostaw na blacie.
1 łyżka zakwasu, 100 g mąki pszennej 750, 100 ml wody
Jak zrobić pszenny chleb na zakwasie
W dużej misce umieść mąkę i sól, oraz zaczyn i prawie całą wodę (resztę dodaj w razie potrzeby).
zaczynu do chleba, 500 g mąki pszennej, 100 g mąki pełnoziarnistej, 15 g soli, 350 ml wody
Wyrabiaj ciasto mikserem albo ręcznie (uprzedzam, że ciasto wychodzi gęste).
Wyrobione ciasto przykryj i odstaw na około 60 minut do lekkiego wyrośnięcia.
Po tym czasie ponownie wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia - może to potrwać kilka godzin.
Ponownie zagnieć ciasto i uformuj bochenek (polecam użycie koszyczka do wyrastania chleba - wtedy będzie miał ładny i regularny kształt).
Przykryj go i znowu odstaw do wyrośnięcia (na około godzinę - gdy w domu jest chłodno, to można wyrastać ciasto w piekarniku - wystarczy ustawić mu temperaturę około 30-35 stopni).
Gdy ciasto zrobiło się bardziej miękkie, to znaczy, że jest gotowe.
Natnij go w kilku miejscach i można już go piec.
Rozgrzej piekarnik do 230 stopni (góra/dół).
Piecz chleb w tej temperaturze przez 10 minut, potem zmniejsz temperaturę do 210 stopni i piecz kolejne 10 minut. Na koniec obniż temperaturę do 180 stopni i piecz chleb przez dalsze 30 minut.
Aby uzyskać chrupiącą skórkę na chlebie dobrze jest przed samym pieczeniem spryskać wnętrze piekarnika wodą, a na koniec jeszcze gorący bochenek również spryskać zimną wodą.