Wiejski chleb pszenny na zakwasie

Zaktualizowany: 2024 17 kwietnia
chleb pszenny na zakwasie

Stary przepis na chleb na zakwasie

Wiejski chleb pszenny na zakwasie to chleb pełen charakteru, przygotowany z użyciem naturalnego zakwasu, który nadaje mu wyjątkowego smaku i aromatu. Jego chrupiąca skórka, nadaje mu niepowtarzalny wygląd, a sprężysty miąższ sprawia, że każdy kęs to czysta rozkosz. Ten wiejski chleb pszenny idealnie komponuje się z różnymi dżemami, masłem lub serami, tworząc połączenia smakowe, które ożywiają nasze zmysły. To chleb, który przypomina nam o prostocie, naturalności i autentycznym smaku pieczywa przygotowanego z sercem i starannością w domowej atmosferze. Spróbujcie koniecznie!

wiejski chleb pszenny

Chleb pszenny na zakwasie przepis krok po kroku

Jeśli lubisz zapach świeżo pieczonego pieczywa i uwielbiasz piec chleb w domu, to koniecznie upiecz taki tradycyjny rustykalny chleb pszenny na zakwasie!

chleb pszenny na zakwasie

Wiejski chleb pszenny na zakwasie przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny prosty chleb pszenny na zakwasie z chrupiącą skórką i sprężystym miąższem.
4.48 z 94 ocen
Czas przygotowania 3 hours
Czas wykonania 50 minut
Czas całkowity 3 hours 50 minut
Porcje 1 bochenek
Składniki

składniki na zaczyn do chleba

  • 1 łyżka zakwasu
  • 100 g mąki pszennej 750
  • 100 ml wody

składniki na chleb pszenny na zakwasie

Instrukcja
 

Jak zrobić zaczyn do chleba

  • Dzień wcześniej przygotuj zaczyn – wszystkie składniki razem zmieszaj, umieść w słoiku, zakręć i pozostaw na blacie.
    1 łyżka zakwasu, 100 g mąki pszennej 750, 100 ml wody

Jak zrobić pszenny chleb na zakwasie

  • W dużej misce umieść mąkę i sól, oraz zaczyn i prawie całą wodę (resztę dodaj w razie potrzeby).
    zaczynu do chleba, 500 g mąki pszennej, 100 g mąki pełnoziarnistej, 15 g soli, 350 ml wody
  • Wyrabiaj ciasto mikserem albo ręcznie (uprzedzam, że ciasto wychodzi gęste).
  • Wyrobione ciasto przykryj i odstaw na około 60 minut do lekkiego wyrośnięcia.
  • Po tym czasie ponownie wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia – może to potrwać kilka godzin.
  • Ponownie zagnieć ciasto i uformuj bochenek (polecam użycie koszyczka do wyrastania chleba – wtedy będzie miał ładny i regularny kształt).
  • Przykryj go i znowu odstaw do wyrośnięcia (na około godzinę – gdy w domu jest chłodno, to można wyrastać ciasto w piekarniku – wystarczy ustawić mu temperaturę około 30-35 stopni).
  • Gdy ciasto zrobiło się bardziej miękkie, to znaczy, że jest gotowe.
  • Natnij go w kilku miejscach i można już go piec.
  • Rozgrzej piekarnik do 230 stopni (góra/dół).
  • Piecz chleb w tej temperaturze przez 10 minut, potem zmniejsz temperaturę do 210 stopni i piecz kolejne 10 minut. Na koniec obniż temperaturę do 180 stopni i piecz chleb przez dalsze 30 minut.
  • Aby uzyskać chrupiącą skórkę na chlebie dobrze jest przed samym pieczeniem spryskać wnętrze piekarnika wodą, a na koniec jeszcze gorący bochenek również spryskać zimną wodą.
Prywatne
Słowa kluczowe chleb na zakwasie, chleb pszenny
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
chleb pszenny na zakwasie

Prosty pszenny chleb na zakwasie – uwagi

Dziś mam dla Was przepis na wiejski chleb pszenny na zakwasie pszennym – prosty i bardzo smaczny. Taki stary przepis na chleb na zakwasie to prawdziwa perełka wśród przepisów – zresztą wszyscy są nim zachwyceni!

Wiejski, to taki rustykalny w swoim stylu.

Wcześniej podawałam przepis na chleb pszenny na drożdżach – tutaj nie ma ani grama drożdży, za to chleb musi dłużej wyrastać.

Musicie też dzień wcześniej przygotować sobie zaczyn na chleb.

Jak zrobić zakwas na chleb?

Zakwas potrzebuje czasu i im jest starszy tym jest mocniejszy.

Jeśli nie macie swojego, to albo robicie go od nowa – przez mieszanie mąki pełnoziarnistej z mąką i codzienne dodawanie mąki i wody.

Albo prosicie kogoś posiadającego zakwas o odlanie trochę dla was.

Jeśli chcecie zrobić go sami, to na blogu jest wpis o zakwasie.

Jak zwykle podczas pieczenia i po upieczeniu roznoszą się po domu takie zapachy, że ślinka sama cieknie :)

Takiego chleba nigdzie nie kupicie!

Zapraszam was również do wypróbowania innych moich przepisów na domowe pieczywo.


pszenny chleb na zakwasie

 Polecane przepisy na domowy chleb

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na proste domowe chleby. Na blogu jest spory wybór przepisów i każdy znajdzie coś dla siebie. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:

Opublikowano: 2014 23 maja

Podziel się przepisem

59 komentarzy

  1. d44f687c646f420d84d7b69d915cc7c2?s=54&d=mm&r=g
    Edyta 2024 1 kwietnia w 03:52- Odpowiedz

    1 gwiazdka
    Chleb nie wyrosl mimo, ze trzymalam w cieplym miejscu. Po upieczeniu wyszedl zakalec. Co zrobilam nie tak?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2024 1 kwietnia w 09:53- Odpowiedz

      Może zakwas na zaczyn był już nieświeży

  2. 32af5d72589fb7a4e7b1864d0a8f3e2a?s=54&d=mm&r=g
    Justyna 2023 29 kwietnia w 22:33- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Super przepis. Chlebek się lekko rozlał podczas garowania, ale w piecu pięknie poszedł w górę i popękał na rozcięciach. Proponuję posmarować pomadą z mąki i wody ,konsystencja rzadkiej śmietany. Nada to skórce wyjątkowej chrupkości: )))

  3. 03ad2985d807817cc47616c5ebe62304?s=54&d=mm&r=g
    Sabina 2023 12 lutego w 10:13- Odpowiedz

    Dzień dobry. Czy chlebek z tego przepisu mogę upiec w foremce ( keksówce)?

  4. 639e33db73c7b115fbc982cf3f48534f?s=54&d=mm&r=g
    Slawek 2023 8 stycznia w 15:33- Odpowiedz

    1 gwiazdka
    Co to za glupota zmieniac temperatury! Chleb mi opadl i tyle. Kobieto! 220 na 40minut i jest lepszy. Oraz mniej wody bo w zyciu nie uformujesz bochenka a wyjdzie ciasto na nalesniki

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2023 8 stycznia w 18:39- Odpowiedz

      Mężyzczyzno! Jak widać mój chleb nie wygląda jak naleśnik. Bardzo często pieczemy chleb w zmienianej temperaturze i nigdy to nie wpłynęło na jego wyrastanie. Co do wody, to jest napisane w przepisie, że ma być dadana w porcjach – do odpowiedniej konsystencji. Mąka różnie chłonie wodę, więc dodaje się ją stopniowo.

      • d9b5de4997f43acbb89e928a7eb456b6?s=54&d=mm&r=g
        Lesław 2023 19 marca w 10:11- Odpowiedz

        Chyba początkujący teoretyk.

  5. 9d003ebaec43b05d68dcc8145b2298ec?s=54&d=mm&r=g
    Błażej 2022 13 listopada w 07:03- Odpowiedz

    Dzień dobry.
    Mam pytanie co do punktu nr 6, czy mogę zostawić chleb do wyrośnięcia przez noc (kolo 8h) by byl gotowy do pieczenia rano? Czy lepiej moze dac mu godzine jak Pani pisze i przenocować go w lodówce?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 13 listopada w 11:43- Odpowiedz

      Lepiej schować do lodówki

  6. 7b180779056d226d52a49e43e4a91749?s=54&d=mm&r=g
    Barbara 2022 5 października w 16:52- Odpowiedz

    Witam na zaczynie zrobiła się skorupa czy to normalne?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 5 października w 17:00- Odpowiedz

      Widać podechł, jeśli nie ma zepsutego zapachu, to dodaj mąki, wody i dobrze wymieszaj

  7. 9509869eeabc74c95712f3daa8780885?s=54&d=mm&r=g
    Agnieszka 2022 28 stycznia w 09:09- Odpowiedz

    To nie mój pierwszy chleb, jednak ten mi nie wyszedł. Zakalec. Też użyłam zakwasu żytniego. Co zrobiłam źle, nie wiem

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 28 stycznia w 09:19- Odpowiedz

      Wygląda jakby ci ten zakwas nie zadziałał.

      • 9509869eeabc74c95712f3daa8780885?s=54&d=mm&r=g
        Agnieszka 2022 28 stycznia w 18:27- Odpowiedz

        Na tym samym zakwasie piekę inne chleby i wszystkie wyszły. Myślę, że może mąki nie ten typ. Dziękuję

        • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
          Beata 2022 28 stycznia w 18:30- Odpowiedz

          A jaką użyłaś mąkę?

          • 9509869eeabc74c95712f3daa8780885?s=54&d=mm&r=g
            Agnieszka 2022 29 stycznia w 15:34

            Właśnie nie wiem. W młynie kupiłam i zapomniałam zapytać czy to 750 czy inna. Spróbuję kupić 750 i zrobić jeszcze raz. :)

          • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
            Beata 2022 29 stycznia w 15:42

            :)

      • 6020752b3da18beb3bf73f039b561e23?s=54&d=mm&r=g
        Grazyna 2022 29 sierpnia w 01:54- Odpowiedz

        Z tym chlebem jest chyba coś nie tak. Robiłam go sześć razy i za każdym razem wyszedł zakalec. Zakwas jest ok, bo inne chleby wyrastają bardzo ładnie.

  8. e27a3717a018fdf724c8707351f2adb6?s=54&d=mm&r=g
    Wojciech 2021 22 grudnia w 20:37- Odpowiedz

    Udało się

  9. e27a3717a018fdf724c8707351f2adb6?s=54&d=mm&r=g
    Wojciech 2021 22 grudnia w 17:55- Odpowiedz

    5 gwiazdka
    Chleb pieczony dzisiaj. Zakwas z mąki żytniej razowej 2000, robiony około 6 dni. Ciasto z mąki pszennej 650 (90%) i kukurydzianej 10 %. Jedyna modyfikacja to więcej zakwasu w zaczynie – 6-7 łyżek, a wszystkie pozostałe składniki
    x 1,5. Wyrastaniee pomimo chłodu bez problemu (ciepła woda pomaga) Formowany ostatecznie w zwykłym garnku, przerzucony na „łopatę” ze sklejki i po nacięciu na gorącą płytę granitowa w piekarniku. Nie rozlał się i poszedł od razu w górę. Doskonały smak.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 22 grudnia w 18:03- Odpowiedz

      super! Daj zdjęcie bo z opisu aż ślinka cieknie :)

      • d30f05fa82b8e4d309cf31090c7b957e?s=54&d=mm&r=g
        Wojciech 2021 22 grudnia w 20:11- Odpowiedz

        No właśnie nie widzę pola do wklejenia pliku.

        • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
          Beata 2021 22 grudnia w 20:23- Odpowiedz

          mało intuicyjne, muszę coś wymyślić, na dole po prawej stronie w oknie komentarza

  10. bf6dd316c9a52e9d7ec532fd056a80c4?s=54&d=mm&r=g
    Grażyna 2021 16 grudnia w 13:01- Odpowiedz

    Jakim cudem robisz z tego bochenek i wkładasz go bez foremki do piekarnika. Ciasto jest gęste, ale jednak płynne. Ja poproszę filmik bo inaczej nie ogarnę. Póki co piekę w foremkach. Ocena po spożyciu będzie

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 22 grudnia w 18:55- Odpowiedz

      postaram się nagrać jakiś filmik :)

  11. 7be4ea169b2b40b420495ae9ed74c20a?s=54&d=mm&r=g
    Alicja 2021 22 listopada w 18:38- Odpowiedz

    Witam czy ten chlebek można piec w naczynie żaroodpornym w kształcie bochenka chleba ??? Pozdrawiam :)

  12. 66dc1f60621eb6831265a444818203cf?s=54&d=mm&r=g
    Kasia 2021 31 sierpnia w 08:03- Odpowiedz

    Dzień dobry,

    Kształt chleb niestety daje wiele do życzenia. Koszyczek jest w drodze więc mam nadzieję, że pomoże, bo póki co wygląda jak rozlane kółko po upieczeniu :)

  13. 7250f59113f214bc08fc18345b44c0c6?s=54&d=mm&r=g
    Bernadetta 2021 2 maja w 23:03- Odpowiedz

    Najlepszy chleb jaki robiłam do tej pory. Jest po prostu przepyszny. Zapisuję na stałe. Pozdrawiam ☺️

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 3 maja w 10:39- Odpowiedz

      Bardzo się cieszę, że przepis się przyda ł

  14. 77fafd62e4ac95c2f43720f91b47c834?s=54&d=mm&r=g
    Marek 2021 13 lutego w 04:03- Odpowiedz

    Taka mała uwaga w przepisie zakwas to zaczyn proponuję sprostować – tak dla nowicjuszy, pozdrawiam

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 13 lutego w 11:12- Odpowiedz

      A dziękuję :) Już poprawiłam.

    • da0cd47d3c3ffb1cf1e027b00adfeacb?s=54&d=mm&r=g
      Bartłomiej 2021 8 października w 00:54- Odpowiedz

      Nie, zakwas to nie zaczyn. Zakwas ma służyć do stworzenia zaczynu, w którym ma rozpocząć się wyrastanie drożdży przed mieszaniem ciasta.

      • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
        Beata 2021 8 października w 07:34- Odpowiedz

        Na początku był błąd w opisie, stąd komentarz odnośnie pomyłki zakwas-zaczyn. Teraz w przepisie jest już dobrze :)

  15. bad222771688da9ba2e6b039414a5ad7?s=54&d=mm&r=g
    Adam 2020 7 grudnia w 07:40- Odpowiedz

    Dodałem zamiast 2000 pszennej mąkę żytnia, chleb wyszedł wspaniały. Piękny i chrupiący ale niestety nie tak ładnie uformowany. Ale na pewno nie raz zawita na moim stole.

  16. dceae03b6f4a2a7e578ad00ef6ee3082?s=54&d=mm&r=g
    Ada 2020 4 listopada w 18:23- Odpowiedz

    Witam
    Zarobiłem zaczyn oraz potem całe ciasto lecz dla mnie ten zaczyn na noc wymieszany z mąka typ 750
    DLA mnie był za słaby więc do wyrobienia dodałam 5 g drozdzy wyrabiałam parę razy co godzinę wyrastał także 2.5 godziny lecz nie miał taki g dziur jak u pani na zdjęciu dlaczego

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 5 listopada w 10:25- Odpowiedz

      Trudno mi powiedzieć, mój główny zakwas jest już „stary” i mocny. Pieczywo rośnie na nim bardzo mocno. Nie muszę dodawać drożdży, aby pieczywo było ładnie wyrośnięte.

  17. 6145bb07a04a84275b554da8ba5d7155?s=54&d=mm&r=g
    Jan 2020 14 sierpnia w 22:58- Odpowiedz

    gotowe mieszanki to nieporozumienie w naturalnej kuchni pod nazwą EKO kryje3się najczęściej podwyższona cena a w składzie to już tablica Mendelejewa

  18. a03c1910300420e8dc69f497db4121ba?s=54&d=mm&r=g
    bzyku86 2020 2 lipca w 06:32- Odpowiedz

    Czy oprocz tego zaczynu, dodajemy tez 200g zakwasu?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 3 lipca w 13:33- Odpowiedz

      Ten zaczyn, to właśnie zakwas :)

      • 296b6c2489ac459fa9a8194d6d779b9f?s=54&d=mm&r=g
        Ania 2021 8 marca w 16:10- Odpowiedz

        Od kiedy zakwas to zaczyn?????

        • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
          Beata 2021 8 marca w 16:18- Odpowiedz

          Od nigdy. Zwykła pomyłka – poprawiona :)

  19. e7f3b894fe1a94f851701e144a0b65b5?s=54&d=mm&r=g
    Bernadeta 2020 5 czerwca w 14:45- Odpowiedz

    A jak go piec bo o tym nie ma ani słowa? A garnku, na blaszce, na papierze? Jak go uformować żeby miał taki kształt?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 5 czerwca w 17:12- Odpowiedz

      Ja go najpierw wyrastałam w koszyku do chleba, a potem przełożyłam po prostu na blachę z piekarnika. Aby nadać chlebowi kszatł bochenka najlepiej ciasto rozpłaszczyć rękoma, a następnie zwinąć w rulon. Potem poczekaj aż podrośnie i upiecz

  20. 1af9230f4bdb75447fb0ce45d3616aef?s=54&d=mm&r=g
    Joanna 2020 30 maja w 14:59- Odpowiedz

    Czy mogę użyć za miast maki pełnoziarnistej make żytnia?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 30 maja w 15:35- Odpowiedz

      użyć oczywiście możesz, ale mąka żytnia (nie podałaś czy razowa czy nie) zdecydowanie inaczej zachowuje się w cieśnie od mąki pszennej. Niestety ilość mąki musisz dobrać samodzielnie.

  21. 0339259b66f724fef1913b8a98ad3123?s=54&d=mm&r=g
    gabi 2020 6 kwietnia w 19:39- Odpowiedz

    Witam. Te 200grsm to chyba chodzi o zaczyn zrobiony dzień wczesniej z 1lyzki zakwasu, maki i wody ??

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2020 6 kwietnia w 19:49- Odpowiedz

      Tak, dokładnie

  22. 0ffbbd00e26c6e5beb3c5a810d36ea8e?s=54&d=mm&r=g
    Tomasz 2019 6 stycznia w 15:44- Odpowiedz

    Lepiej jest pięć na termoobiegu czy góra- dół? Pizdrawiam

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2019 6 stycznia w 18:35- Odpowiedz

      przy chlebie nie używam termoobiegu. Zdecydowanie góra-dół :)

  23. 27cb775f464f13afbe245a0e8fd56cb7?s=54&d=mm&r=g
    top 2018 26 stycznia w 21:55- Odpowiedz

    Mieszanki to jedna wielka lipa ,sama chemia! Najgorsza mąka ulepszona wynalazkami chemicznymi ,później się dziwicie skąd się biorą ciężkie choroby .

  24. d9ab7faf17716d131182a1ed5b2fdada?s=54&d=mm&r=g
    Marta Gska 2018 3 stycznia w 20:09- Odpowiedz

    Mam zakwas zytni, czy moge go wykorzystac w tym przepisie?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 3 stycznia w 21:37- Odpowiedz

      Jasne :) używaj śmiało :)

  25. 6e7f014292995af66371121926ffa27b?s=54&d=mm&r=g
    beata 2016 25 lutego w 17:53- Odpowiedz

    Witam.
    Mąka typ 2000 ma być żytnia czy pszenna?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2016 25 lutego w 18:41- Odpowiedz

      Zgodnie z nazwą przepisu ;) – pszenna :)

  26. e4c04e0fe6b551719fbb3df58e099895?s=54&d=mm&r=g
    Moncia 2015 23 grudnia w 17:21- Odpowiedz

    Wspaniałe wypieki, lecz z tego co widzę bardzo czasochłonne Jakiej mąki dodajesz? Ostatnio przerzuciłam się na ekologiczną żywność i tylko biopieczywo pojawia się w mojej kuchni. Ja do moich chlebków używam mieszanek firmy Gronpiek, zdrowych i ekologicznych w dodatku wszystkie składniki znajdują się w środku, a czas przygotowania i pieczenia jest krótki co bardzo mi odpowiada. Myślę że powinnyście też spróbować.

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2015 23 grudnia w 17:27- Odpowiedz

      Ja używam zwykłych mąk. Nie lubię mieszanek bo nigdy nie wiadomo co w nich tak naprawdę jest. Faktycznie za to są wygodne i szybkie :)

  27. 4b8feaf3249bdbf4541778c6e6637433?s=54&d=mm&r=g
    Angie 2014 23 maja w 09:20- Odpowiedz

    Piękny chleb. Ja swój zakwas nastawiłam parę dni temu i czekam już z niecierpliwością, aż będę mogła go wykorzystać do upieczenia chleba: )

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy