Wiejski chleb pszenny na zakwasie
Dziś mam dla Was przepis na wiejski chleb pszenny na zakwasie pszennym – prosty i bardzo smaczny.
Wiejski, to taki rustykalny w swoim stylu.
Wcześniej podawałam przepis na chleb pszenny na drożdżach – tutaj nie ma ani grama drożdży, za to chleb musi dłużej wyrastać.
Musicie też dzień wcześniej przygotować sobie zakwas na chleb.
Jak zwykle podczas pieczenia i po upieczeniu roznoszą się po domu takie zapachy, że ślinka sama cieknie 🙂
Takiego chleba nigdzie nie kupicie!
Zapraszam was również do wypróbowania innych moich przepisów na domowe pieczywo.
Wiejski chleb pszenny na zakwasie
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
Przepis na jeden bochenek.
Autor: Wypieki Beaty
Typ przepisu: Pieczywo
Ilość: 1
Składniki
- 200 g zakwasu
- 500 g mąki 750
- 100 g mąki pełnoziarnistej 2000
- 15 g soli (mniej więcej 2 płaskie łyżeczki)
- około 350 ml lekko ciepłej wody
zakwas:
- 1 łyżka zakwasu
- 100 g mąki pszennej 750
- 100 ml wody
Wykonanie
zakwas:
- Dzień wcześniej przygotuj zakwas - wszystkie składniki razem zmieszaj, umieść w słoiku, zakręć i pozostaw na blacie.
chleb:
- W dużej misce umieść mąkę i sól, oraz zakwas i prawie całą wodę (resztę dodaj w razie potrzeby).
- Wyrabiaj ciasto mikserem albo ręcznie (uprzedzam, że ciasto wychodzi gęste).
- Wyrobione ciasto przykryj i odstaw na około 60 minut do lekkiego wyrośnięcia.
- Po tym czasie ponownie wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia - może to potrwać kilka godzin.
- Ponownie zagnieć ciasto i uformuj bochenek. Przykryj go i znowu odstaw do wyrośnięcia (na około godzinę - gdy w domu jest chłodno, to można wyrastać ciasto w piekarniku - wystarczy ustawić mu temperaturę około 30-35 stopni).
- Gdy ciasto zrobiło się bardziej miękkie, to znaczy, że jest gotowe.
- Natnij go w kilku miejscach i można już go piec.
- Rozgrzej piekarnik do 230 stopni. Piecz chleb w tej temperaturze przez 10 minut, potem zmniejsz temperaturę do 210 stopni i piecz kolejne 10 minut. Na koniec obniż temperaturę do 180 stopni i piecz chleb przez dalsze 30 minut.
- Aby uzyskać chrupiącą skórkę na chlebie dobrze jest przed samym pieczeniem spryskać wnętrze piekarnika wodą, a na koniec jeszcze gorący bochenek również spryskać zimną wodą.
Lepiej jest pięć na termoobiegu czy góra- dół? Pizdrawiam
przy chlebie nie używam termoobiegu. Zdecydowanie góra-dół 🙂
Mieszanki to jedna wielka lipa ,sama chemia! Najgorsza mąka ulepszona wynalazkami chemicznymi ,później się dziwicie skąd się biorą ciężkie choroby .
Mam zakwas zytni, czy moge go wykorzystac w tym przepisie?
Jasne 🙂 używaj śmiało 🙂
Witam.
Mąka typ 2000 ma być żytnia czy pszenna?
Zgodnie z nazwą przepisu 😉 – pszenna 🙂
Wspaniałe wypieki, lecz z tego co widzę bardzo czasochłonne Jakiej mąki dodajesz? Ostatnio przerzuciłam się na ekologiczną żywność i tylko biopieczywo pojawia się w mojej kuchni. Ja do moich chlebków używam mieszanek firmy Gronpiek, zdrowych i ekologicznych w dodatku wszystkie składniki znajdują się w środku, a czas przygotowania i pieczenia jest krótki co bardzo mi odpowiada. Myślę że powinnyście też spróbować.
Ja używam zwykłych mąk. Nie lubię mieszanek bo nigdy nie wiadomo co w nich tak naprawdę jest. Faktycznie za to są wygodne i szybkie 🙂
Piękny chleb. Ja swój zakwas nastawiłam parę dni temu i czekam już z niecierpliwością, aż będę mogła go wykorzystać do upieczenia chleba: )