Przepis na wiejski chleb pszenny na zakwasie

chleb pszenny na zakwasie

Dziś mam dla Was przepis na wiejski chleb pszenny na zakwasie pszennym – prosty i bardzo smaczny.

Wiejski, to taki rustykalny w swoim stylu.

Wcześniej podawałam przepis na chleb pszenny na drożdżach – tutaj nie ma ani grama drożdży, za to chleb musi dłużej wyrastać.

Musicie też dzień wcześniej przygotować sobie zaczyn na chleb.

Jak zrobić zakwas na chleb?

Zakwas potrzebuje czasu i im jest starszy tym jest mocniejszy.

Jeśli nie macie swojego, to albo robicie go od nowa – przez mieszanie mąki pełnoziarnistej z mąką i codzienne dodawanie mąki i wody.

Albo prosicie kogoś posiadającego zakwas o odlanie trochę dla was.

Jeśli chcecie zrobić go sami, to na blogu jest wpis o zakwasie.

Jak zwykle podczas pieczenia i po upieczeniu roznoszą się po domu takie zapachy, że ślinka sama cieknie :)

Takiego chleba nigdzie nie kupicie!

Zapraszam was również do wypróbowania innych moich przepisów na domowe pieczywo.

wiejski chleb pszenny

chleb pszenny na zakwasie

pszenny chleb na zakwasie

Przepis na wiejski chleb pszenny na zakwasie

chleb pszenny na zakwasie

Wiejski chleb pszenny na zakwasie

Wypieki Beaty
Przepis na jeden bochenek.
4.3 z 20 ocen
Czas przygotowania 3 godz
Czas wykonania 50 minut
Czas całkowity 3 godz 50 minut
Danie Pieczywo
Kuchnia Kuchnia polska
Porcje 1 bochenek

Składniki
  

  • 200 g zakwasu
  • 500 g mąki 750
  • 100 g mąki pełnoziarnistej 2000
  • 15 g soli (mniej więcej 2 płaskie łyżeczki)
  • 350 ml wody ciepłej - mniej więcej

zaczyn

  • 1 łyżka zakwasu
  • 100 g mąki pszennej 750
  • 100 ml wody

Instrukcja
 

zaczyn

  • Dzień wcześniej przygotuj zaczyn - wszystkie składniki razem zmieszaj, umieść w słoiku, zakręć i pozostaw na blacie.

chleb:

  • W dużej misce umieść mąkę i sól, oraz zakwas i prawie całą wodę (resztę dodaj w razie potrzeby).
  • Wyrabiaj ciasto mikserem albo ręcznie (uprzedzam, że ciasto wychodzi gęste).
  • Wyrobione ciasto przykryj i odstaw na około 60 minut do lekkiego wyrośnięcia.
  • Po tym czasie ponownie wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia - może to potrwać kilka godzin.
  • Ponownie zagnieć ciasto i uformuj bochenek. Przykryj go i znowu odstaw do wyrośnięcia (na około godzinę - gdy w domu jest chłodno, to można wyrastać ciasto w piekarniku - wystarczy ustawić mu temperaturę około 30-35 stopni).
  • Gdy ciasto zrobiło się bardziej miękkie, to znaczy, że jest gotowe.
  • Natnij go w kilku miejscach i można już go piec.
  • Rozgrzej piekarnik do 230 stopni. Piecz chleb w tej temperaturze przez 10 minut, potem zmniejsz temperaturę do 210 stopni i piecz kolejne 10 minut. Na koniec obniż temperaturę do 180 stopni i piecz chleb przez dalsze 30 minut.
  • Aby uzyskać chrupiącą skórkę na chlebie dobrze jest przed samym pieczeniem spryskać wnętrze piekarnika wodą, a na koniec jeszcze gorący bochenek również spryskać zimną wodą.
Słowa kluczowe mąka pełnoziarnista, zakwas
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!