Przepis na wiejski chleb pszenny na zakwasie
Dziś mam dla Was przepis na wiejski chleb pszenny na zakwasie pszennym – prosty i bardzo smaczny.
Wiejski, to taki rustykalny w swoim stylu.
Wcześniej podawałam przepis na chleb pszenny na drożdżach – tutaj nie ma ani grama drożdży, za to chleb musi dłużej wyrastać.
Musicie też dzień wcześniej przygotować sobie zaczyn na chleb.
Jak zrobić zakwas na chleb?
Zakwas potrzebuje czasu i im jest starszy tym jest mocniejszy.
Jeśli nie macie swojego, to albo robicie go od nowa – przez mieszanie mąki pełnoziarnistej z mąką i codzienne dodawanie mąki i wody.
Albo prosicie kogoś posiadającego zakwas o odlanie trochę dla was.
Jeśli chcecie zrobić go sami, to na blogu jest wpis o zakwasie.
Jak zwykle podczas pieczenia i po upieczeniu roznoszą się po domu takie zapachy, że ślinka sama cieknie :)
Takiego chleba nigdzie nie kupicie!
Zapraszam was również do wypróbowania innych moich przepisów na domowe pieczywo.
Wiejski chleb pszenny na zakwasie przepis

Wiejski chleb pszenny na zakwasie
Składniki
- 200 g zaczynu
- 500 g mąki 750
- 100 g mąki pełnoziarnistej 2000
- 15 g soli (mniej więcej 2 płaskie łyżeczki)
- 350 ml wody ciepłej - mniej więcej
zaczyn
- 1 łyżka zakwasu
- 100 g mąki pszennej 750
- 100 ml wody
Instrukcja
zaczyn
- Dzień wcześniej przygotuj zaczyn - wszystkie składniki razem zmieszaj, umieść w słoiku, zakręć i pozostaw na blacie.1 łyżka zakwasu, 100 g mąki pszennej 750, 100 ml wody
chleb:
- W dużej misce umieść mąkę i sól, oraz zaczyn i prawie całą wodę (resztę dodaj w razie potrzeby).200 g zaczynu, 500 g mąki 750, 100 g mąki pełnoziarnistej 2000, 15 g soli, 350 ml wody
- Wyrabiaj ciasto mikserem albo ręcznie (uprzedzam, że ciasto wychodzi gęste).
- Wyrobione ciasto przykryj i odstaw na około 60 minut do lekkiego wyrośnięcia.
- Po tym czasie ponownie wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia - może to potrwać kilka godzin.
- Ponownie zagnieć ciasto i uformuj bochenek.
- Przykryj go i znowu odstaw do wyrośnięcia (na około godzinę - gdy w domu jest chłodno, to można wyrastać ciasto w piekarniku - wystarczy ustawić mu temperaturę około 30-35 stopni).
- Gdy ciasto zrobiło się bardziej miękkie, to znaczy, że jest gotowe.
- Natnij go w kilku miejscach i można już go piec.
- Rozgrzej piekarnik do 230 stopni (góra/dół).
- Piecz chleb w tej temperaturze przez 10 minut, potem zmniejsz temperaturę do 210 stopni i piecz kolejne 10 minut. Na koniec obniż temperaturę do 180 stopni i piecz chleb przez dalsze 30 minut.
- Aby uzyskać chrupiącą skórkę na chlebie dobrze jest przed samym pieczeniem spryskać wnętrze piekarnika wodą, a na koniec jeszcze gorący bochenek również spryskać zimną wodą.