Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
–
+
servings
Ekspresowe precle
Wypieki Beaty
4.67
z
3
ocen
Drukuj Przepis
Przypnij przepis
Udostępnij
Czas przygotowania
20
minut
Czas wykonania
15
minut
Czas całkowity
35
minut
Porcje
10
Składniki
1x
2x
3x
1,5
szklanki
letniej wody
25
g
świeżych drożdży
1
łyżka
cukru
1
łyżeczka
soli
około 4 szklanki mąki
(dałam po połowie mąkę zwykłą i pełnoziarnistą)
1
duże jajko roztrzepane z odrobiną mleka
sól lub cukier do posypania
Instrukcja
Drożdże zasyp cukrem, zalej ciepłą wodą i rozmieszaj aż się rozpuszczą.
W dużej misce umieść 3 szklanki mąki z solą, dodaj rozczyn drożdżowy i zagniataj ciasto.
W trakcie dosypuj ostatnią szklankę mąki - ciasto ma wyjść gęste, ścisłe i elastyczne.
Gotowe ciasto lekko rozwałkuj i pokrój nożem na 10-12 mniej więcej równych kawałków.
Każdy kawałek roluj aż powstanie długi wężowaty kształt (im cieniej tym lepiej).
Uformuj z ciasta precle.
Zamocz precle w roztrzepanym jajku.
Połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posyp solą lub cukrem.
Piecz 10 minut w 220 stopniach, a następnie przez około 5 minut na funkcji grilla (uważaj, aby precle się nie przypaliły).
Po upieczeniu przestudź.
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!