wiórki kokosowe(, migdały, orzechy, kolorowe posypki do obsypania)
Instrukcja
Jak zrobić beziki w czekoladzie
Ubij białka ze szczyptą soli, dodaj partiami cukier i ubijaj aż białka będą gęste i lśniące.
3 białka, 100 g cukru
Dodaj mąkę ziemniaczaną i zmiksuj.
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przełóż masę do worka cukierniczego (albo np. worka strunowego), odetnij koniec i wyciskaj małe beziki - o średnicy około 3 cm.
Piecz w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 90 stopni przez około 1,5 godziny (bez termoobiegu - 100 stopni - jeśli pieczesz bez termoobiegu, to co jakiś czas zamieniaj blachy miejscem).
Po upieczeniu wystudź - najlepiej jakby "odpoczęły" przez noc.
Czekoladę rozdrobnij i rozpuść razem ze śmietaną (w kąpieli wodnej).
150 g gorzkiej czekolady, około 50 ml śmietany kremówki
Do małych miseczek wsyp dodatki, którymi będziesz oblepiać czekoladę.
wiórki kokosowe
Beziki pojedynczo zanurzaj w czekoladzie, a następnie w miseczce z dodatkami.
Gotowe bezy odkładaj na blachę z papierem do pieczenia - do czasu aż czekolada zastygnie.