Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
Notatki
Smaller
Normal
Larger
Crepes Suzette przepis
Wypieki Beaty
Przepis na bardzo popularne naleśniki Suzette obsmażane w soku pomarańczowym.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
5
minut
minut
Czas wykonania
10
minut
minut
Czas całkowity
15
minut
minut
Danie
Naleśniki
,
Śniadanie
Kuchnia
Kuchnia francuska
Porcje
2
porcje
Składniki
składniki na crepes Suzette
4
naleśniki
40
g
cukru trzcinowego
(około 3 łyżki)
50
g
masła
(- około 3 łyżki)
2
pomarańcze
(wyciśnięty z nich sok i skórka starta z jednej pomarańczy)
Instrukcja
Jak zrobić crepes Suzette krok po kroku
Wsyp cukier do rondelka, tak aby równomiernie przykrył dno i podgrzej go aż cukier się rozpuści - nie mieszaj cukru i nie dopuść, aby się przypalił.
40 g cukru trzcinowego
Dodaj masło i szybko razem wymieszaj.
50 g masła
Wlej sok z pomarańczy - uważaj, bo zajdzie gwałtowna reakcja.
2 pomarańcze
Zamieszaj, aż wszystko się ładnie połączy i znikną grudki.
Dodaj skórkę z pomarańczy.
Naleśniki złóż w trójkąty.
4 naleśniki
Na dno dużej patelni nalej połowę sosu pomarańczowego. Na nim ułóż naleśniki i z wierzchu polej pozostałym sosem.
Podgrzewaj naleśniki na małym ogniu dopóki sos nie zgęstniej i nie oblepi naleśników.
Możesz w tym momencie skropić naleśniki likierem pomarańczowym i go podpalić.
Podaj od razu.
Możesz dodać do nich trochę bitej śmietany.
Notatki
Podaję przepis na sam sos pomarańczowy. Przepis na naleśniki znajdziesz na blogu.
Prywatne
Tu możesz dodać swoje prywatne notatki
Słowa kluczowe
naleśniki pomarańczowe
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!