Wróc
Email
Drukuj
Zdjęcie Przepisu
–
+
servings
Lodowiec
Wypieki Beaty
Przepis na proste ciasto na zimno z jogurtów i kolorowych galaretek.
5
z
2
ocen
Postaw mi kawę
Przypnij przepis
Udostępnij
Drukuj Przepis
Czas przygotowania
30
minut
5
godz
Czas całkowity
5
godz
30
minut
Danie
Ciasta
,
Deser
Kuchnia
Kuchnia polska
Porcje
10
Składniki
400
g
jogurtu naturalnego
(lub śmietany 12/18 %)
2
opakowania
galaretki
owocowej (najlepiej o kontrastujących kolorach)
0,5
szklanki
cukru
lub do smaku
2
łyżki
żelatyny
1/3
szklanki
wody
zimnej
owoce
opcjonalnie
Instrukcja
Przygotuj galaretki wg przepisu na opakowaniu, a następnie odstaw aż zupełnie zgęstnieją.
2 opakowania galaretki
Ostrożnie wyjmij galaretki i pokrój je w kostkę.
Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw do napęcznienia.
2 łyżki żelatyny,
1/3 szklanki wody
Zmiksuj jogurt z cukrem.
400 g jogurtu naturalnego,
0,5 szklanki cukru
Podgrzej żelatynę, aby stała się płynna i dodaj ją do jogurtu, dokładnie wymieszaj.
Dodaj pokrojone galaretki i ewentualnie owoce - zamieszaj.
owoce
Przelej całość do szczelnej foremki - z tortownicy będzie wyciekać.
Wstaw do lodówki na kilka godzin, aby całość zgęstniała.
Słowa kluczowe
ciasto kryształek, galaretkowiec, jogurtowiec z galaretkami
Sprawdzony przepis?
Daj znać
w komentarzu!