około 5sztuksuszonych pomidorów( z zalewy olejowej - odsączonych)
Instrukcja
Jak zrobić pszenny chleb z suszonymi pomidorami
Drożdże rozpuść w odrobinie wody z dodatkiem cukru.
10 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru
W dużej misce umieść mąkę i sól, wlej rozczyn drożdżowy, wodę oraz pokrojone w paski pomidory.
300 g mąki pszennej, 180 g ciepłej wody, 1 łyżeczka soli, około 5 sztuk suszonych pomidorów
Wyrabiaj ciasto mikserem albo ręcznie (uprzedzam, że ciasto wychodzi gęste).
Wyrobione ciasto przykryj i odstaw na około 60 minut do lekkiego wyrośnięcia.
Po tym czasie ponownie wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia (na około 1- 1,5 godziny).
Ponownie zagnieć ciasto i uformuj bochenek.
Przykryj go i znowu odstaw do wyrośnięcia (na około godzinę - gdy w domu jest chłodno, to można wyrastać ciasto w piekarniku - wystarczy ustawić mu temperaturę około 30-35 stopni).
Rozgrzej piekarnik do 230 stopni (w trybie góra dół).
Gdy ciasto zrobiło się bardziej miękkie, to znaczy, że jest gotowe.
Skrop chleb delikatnie wodą i jeśli chcesz możesz go posypać po wierzchu suszoną bazylią i granulowanym czosnkiem.
Natnij chleb w kilku miejscach i można już piec.
Piecz chleb w temperaturze 230 stopni (tryb góra-dół) przez 10 minut, potem zmniejsz temperaturę do 210 stopni i piecz kolejne 5 minut. Na koniec obniż temperaturę do 180 stopni i piecz chleb przez dalsze 25 minut.
Aby uzyskać chrupiącą skórkę na chlebie dobrze jest przed samym pieczeniem spryskać wnętrze piekarnika wodą.