Przepis na chleb pszenny z pomidorami
Po chlebie cebulowym przyszła kolej na chleb pszenno-pomidorowy.
Niebywały aromat nadają tu suszone pomidory z zalewy olejowej (ja użyłam moje domowe, które pływały sobie w towarzystwie czosnku i bazylii).
Możecie też dodać do środka suszoną bazylię, albo troszkę czosnku – chleb można też posypać tymi przyprawami po wierzchu.
Na chlebek „załapali się” nasi znajomi i na drugi dzień ostała się jeno piętka :) – to mówi, samo za siebie :)
Zachęcam do wypróbowania również innych moich przepisów na domowy chleb.
Chleb pszenno-pomidorowy przepis do druku

Chleb pszenno-pomidorowy
Przepis na pyszny pszenny chleb z dodatkiem suszonych pomidorów.
Składniki
- 300 g mąki (najlepiej chlebowej - np. 750) - 2 szklanki
- 180 g ciepłej wody
- 10 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- około 5 sztuk suszonych pomidorów z zalewy olejowej - odsączonych
Instrukcja
- Drożdże rozpuść w odrobinie wody z dodatkiem cukru.10 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru
- W dużej misce umieść mąkę i sól, wlej rozczyn drożdżowy, wodę oraz pokrojone w paski pomidory.300 g mąki, 180 g ciepłej wody, łyżeczka soli, około 5 sztuk suszonych pomidorów
- Wyrabiaj ciasto mikserem albo ręcznie (uprzedzam, że ciasto wychodzi gęste).
- Wyrobione ciasto przykryj i odstaw na około 60 minut do lekkiego wyrośnięcia.
- Po tym czasie ponownie wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia (na około 1- 1,5 godziny).
- Ponownie zagnieć ciasto i uformuj bochenek.
- Przykryj go i znowu odstaw do wyrośnięcia (na około godzinę - gdy w domu jest chłodno, to można wyrastać ciasto w piekarniku - wystarczy ustawić mu temperaturę około 30-35 stopni).
- Rozgrzej piekarnik do 230 stopni.
- Gdy ciasto zrobiło się bardziej miękkie, to znaczy, że jest gotowe.
- Skrop chleb delikatnie wodą i jeśli chcesz możesz go posypać po wierzchu suszoną bazylią i granulowanym czosnkiem.
- Natnij chleb w kilku miejscach i można już piec.
- Piecz chleb w temperaturze 230 stopni (tryb góra-dół) przez 10 minut, potem zmniejsz temperaturę do 210 stopni i piecz kolejne 5 minut. Na koniec obniż temperaturę do 180 stopni i piecz chleb przez dalsze 25 minut.
- Aby uzyskać chrupiącą skórkę na chlebie dobrze jest przed samym pieczeniem spryskać wnętrze piekarnika wodą.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
Przepis własny.