100mlśmietany kremówki(- jeśli używasz mleczną czekoladę, to weź 50 ml)
Instrukcja
Jak zrobić ciasto czekoladowo-pomarańczowe
Zmiksuj masło z cukrem i golden syrup (przepis na blogu).
150 g masła, 2 łyżki golden syrup, 170 g cukru dark muscovado
Dodaj po jednym jajku i dokładnie wymieszaj, dodaj skórkę z pomarańczy.
2 jajka, skórka starta z dwóch pomarańczy i sok z jednej
Zmieszaj razem pozostałe suche składniki.
150 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 25 g kakao
Dodaj je na zmianę z sokiem pomarańczowym do masy maślanej.
Przełóż masę do foremki keksowej.
Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 45-60 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu przestudź.
Składniki polewy umieść w misce i rozpuść w kąpieli wodnej (miseczkę umieść nad garnkiem z gotującą się wodą). Wymieszaj dokładnie po tym, gdy czekolada się rozpuści.