Rozpuść masło z czekoladą - możesz to zrobić w mikrofalówce, albo w garnuszku na małym ogniu, wymieszaj dokładnie, tak aby powstała gładka masa i odstaw do przestudzenia.
50 g masła, 40 g gorzkiej czekolady
Jajko zmiksuj z cukrem i wanilią na puszystą masę, dodaj powoli przestudzoną czekoladę, a na koniec dodaj przesianą mąkę.
100 g cukru, 1 jajko, 50 g mąki pszennej
Zmiksuj do połączenia składników.
Wlej ciasto do przygotowanej foremki (spód wyłożony papierem do pieczenia). Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 15 minut.
Po upieczeniu wyjmij z piekarnika.
Jak zrobić sernik marmurkowy
Wszystkie składniki (poza czekoladą) umieść w misie miksera i zmiksuj krótko - tylko do połączenia się składników.
750 g twarogu sernikowego, 3 jajka, 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Odlej 3/4 szklanki masy serowej.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj do odłożonej części masy (tej mniejszej ;)).
120 g czekolady mlecznej
Na spód brownie wylej masę serową, a na nią nakładaj łyżką masę czekoladową - lekko zamieszaj razem całość, tak aby powstał efekt marmurka.
Obniż temperaturę piekarnika do 150 stopni (góra/dół).
Na dnie postaw żaroodporne naczynie napełnione wodą.
Wstaw ciasto na środkową kratkę i piecz przez około 60 - 70 minut.
Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw w nim ciasto do wystudzenia.
Sernik najlepiej dodatkowo schłodź w lodówce - najlepiej przez całą noc.