Wyłącz mikser i powoli dodaj stopniowo mąkę do jajek - mieszaj delikatnie łopatką.
Przygotuj tortownicę o średnicy 22 cm - wyłóż jej dno papierem do pieczenia, boki pozostaw bez smarowania.
Wlej ciasto do tortownicy.
Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 20 minut - do suchego patyczka.
Po upieczeniu odstaw biszkopt do wystudzenia - nie ściągaj z niego foremki (dalsze kroki będą wykonywane już w tej tortownicy).
Jak zrobić galaretkę do sernika
Przygotuj galaretkę - rozpuść ją według przepisu na opakowaniu (możesz zmniejszyć ilość wody do 400 ml).
Odstaw galaretkę do wystudzenia i lekkiego zgęstnienia.
Przygotuj mniejszą foremkę - jej dno wyłóż grubą folią aluminiową, albo folią spożywczą, tak aby wystawała poza obrys, zamknij rant tortownicy i podnieś wystającą folię do góry, przyklepując do boków.
1 galaretka
Na całą foremkę od spodu nałóż dodatkową warstwę folii i również przyczep do boków.
Gęstniejącą galaretkę wlej do przygotowanej tortownicy i wstaw do lodówki do pełnego ścięcia.
Jak zrobić sernik na zimno z mlekiem skondensowanym
Rozpuść żelatynę w zimnej wodzie i poczekaj aż napęcznieje, potem podgrzej krótko w mikrofalówce (w odcinkach po około 10 sekund), albo w kąpieli wodnej. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
4 łyżeczki żelatyny, 80 ml zimnej wody
Zmiksuj razem twaróg i mleko skondensowane do momentu, aż masa będzie jednolita.
600 g twarogu sernikowego, 400 g mleka skondensowanego słodzonego
Dodaj żelatynę i wszystko razem chwilę zmiksuj.
Na spód biszkoptowy - (ja swój obkroiłam lekko wokół obwodu, tak aby twaróg zasłonił ciasto z zewnątrz) wyłóż około 1/3 masy twarogowej, aby przykryła cały biszkopt.
Teraz ostrożnie połóż na środku galaretkę - jeśli masa sernikowa wyszła ci zbyt płynna, to przed tą "operacją" umieść ciasto na około 15 minut w lodówce, tak aby masa stężała.
Na galaretkę i boki wyłóż pozostałą masę sernikową.
Całość umieść w lodówce do pełnego stężenia.
Przed podaniem delikatnie obkrój nożem boki ciasta i ostrożnie zdejmij rant tortownicy.